طرح دعاوی متعدد علیه اداره سرپرستی یا امور شعب بانک و نحوه اجرای حکم علیه آنها

اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۳۴۸

شماره پرونده ۲۱۵۸ ـ ۱/۱۲۷ ـ ۹۳

سؤال

چنانچه شخصی در دو شعبه یک بانک، دو حساب جداگانه افتتاح می‌‌نماید تا با سپردن وجوه به بانک از سود سپرده در قالب قرارداد جداگانه منتفع شود. لطفا بفرمایید:

۱ـ آیا شخص می‌‌تواند در یک دادخواست برای دو قرارداد که منشاء جداگانه و میزان نرخ سود جداگانه دارند، طرح دعوی نماید؟

۲ـ آیا شخص می‌‌تواند اداره امور شعب بانک مربوطه یا سرپرستی را بدون اینکه شعبه ای که در آن افتتاح حساب نموده را طرف دعوی قرار دهد؟

۳ـ در صورتی که طرح دعوی به طرفیت بانک استان (امور شعب یا سرپرستی) صحیح باشد، نحوه اجرای حکم از جمله بازداشت وجوه و… چگونه است؟

نظریه مشورتی شماره ۱۳۶/۹۴/۷ ـ 1394/1/23 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

۱ـ با عنایت به ماده ۶۵ قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی، وقتی می­توان دعاوی متعدد را توأمان مطرح و به آن رسیدگی کرد که بین آنها ارتباط کامل وجود داشته باشد. بنابراین در فرض سؤال که دعاوی مطرح شده، حسب آنچه در استعلام ذکر شده است، دارای منشاء قراردادی متفاوتی هستند، درصورتی توأمان قابل رسیدگی می­باشد که بین آن، ارتباط کامل وجود داشته باشد و تشخیص مصداق بر عهده مرجع رسیدگی‌کننده است.

۲ـ باتوجه به بند الف ماده ۳۱ قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۳۵۱ و اصلاحات بعدی که مقرر داشته «تشکیل بانک فقط به صورت شرکت سهامی عام با سهام با نام ممکن خواهد بود» بنابراین شعبه بانکها یا دوایر سرپرستی آنها مجزا از شخصیت حقوقی بانک نمی‌باشند و طرح دعوا به طرفیت اداره امور شعب بانک مربوط یا دوایر سرپرستی آنها که شعبه مربوط در حوزه نظارتی آنها قرار دارد، بلااشکال است و نیازی به طرف دعوا قراردادن شعبه بانک نمی­باشد.

۳ـ در فرض محکومیت، اجرای حکم دادگاه می­تواند به تقاضای محکومٌ‌له از اموال همان شعبه یا سایر شعب بانک یا اموال مرکز اصلی بانک، با اعطای نیابت، نسبت به توقیف اموال و اجرای حکم قطعی اقدام کند.

منبع: روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره 20508، ویژه نامه شماره 796، سه شنبه 13 مرداد 1394

امتیاز شما به نوشته

لینک کوتاه صفحه

https://ghazavatonline.ir/?p=8908

سئوالی دارید در «انجمن مشاوره حقوقی» مطرح نمایید.

دیدگاه‌ها

لطفاً قبل از نوشتن نظر ارزشمند خود توجه داشته باشید که:

  • بخش دیدگاه برای بیان نکته نظرات بازدیدکننده نسبت به محتوای پست است. اگر در ارتباط با مطلب سئوالی دارید در «انجمن مشاوره حقوقی» مطرح نمایید.
  • صرفا نظری که به زبان فارسی نوشته شود تأیید می گردد.

16 پاسخ به “طرح دعاوی متعدد علیه اداره سرپرستی یا امور شعب بانک و نحوه اجرای حکم علیه آنها”

  1. علیرضا مرادی نیم‌رخ

    با درود
    از حسن نظر، روحیه سپاسگزاری و مقایسه دقیق و موشکافانه شما که از یک طرف موحب مسرت و دلگرمی بیشتر ما در ادامه راه سخت و دشوار خدمات رسانی به بازدیدکنندگان و از طرف دیگر موجب اعتماد بیش‌تر آنان به قضاوت آنلاین می شود تا بیش از گذشته به این سایت به عنوان ملجاء و پناهگاه خود تکیه کنند، بی نهایت تشکر می نماییم.

  2. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    با سلام و عرض ادب و احترام خدمت استاد گرانقدر جناب مرادی
    تشکر فراوان از حضرتعالی که به مانند گذشته بطور کامل پرسش را مطالعه نموده و بصورت مستند و با توضیح کامل راهنمایی میکنید.
    بنده به جرات عرض می کنم نه در هیچ سایتی و نه توسط هیچ وکیلی در طی چند سالی که درگیر پرونده هایی که به ناحق به بنده تحمیل شده، چنین راهنمایی و پاسخی تاکنون ندیده‌ام با احترامی که برای دهمه عزیزانی که در سایت های دیگر بطور رایگان مشاوره می دهند ولی کاملاً متفاوت بوده.
    همیشه دعاگوی شما عزیزان هستم.
    و خوشا به سعادت شما که نزد خداوندچنان عزیز هستید که در این جایگاه قرار دارید.

  3. علیرضا مرادی نیم‌رخ

    با درود و سپاس از قدرشناسی شما و خرسندی از این که مشاوره های صورت گرفته با ما توانست کمکی به شما نماید.
    پاسخ سئوالات شما به ترتیب به شرح زیراست:
    اول- بستگی به توافق قبلی شما با بانک و مرحله این توافق دارد که پیشتر در همین خصوص مدیر سایت در پاسخ مورخ ۱۳۹۷/۰۸/۱۲ به سئوال قبل شما بیان نمود که توجه‌تان را به آن جلب می کنم.
    دوم- اگر توافق لازم‌الاجرایی صورت نگرفته باشد، بانک نیز در صورت عدم رضایت شما حاضر به انعقاد قرار نباشد و از طرفی شما نیز، نیاز به ملک داشته باشید، چاره ای جز پذیرش درخواست بانک ندارد. در واقع این پیش شرط بانک برای عقد قرارداد با شماست که منع قانونی برای آن نیست.
    سوم- این هم نوعی پیش شرط بانک است که شما اختیار پذیرش یا عدم پذیرش آن دارید ولی چنین الزامی از سوی بانک با منع قانونی روبرو نیست، هرچند این شرط و شرط پیشین کاملاً جنبه تحمیلی داشته و مؤید استفاده حداکثری بانک از نیاز شما در جهت منافع خود و کارمندش است؟!
    چهارم- باید این امر در قرارداد تصریح شود که با پرداخت آخرین قسط اجاره، بانک مکلف است ظرف مهلت معینه، عین مستأجره را در دفتر اسناد رسمی مشخص، بطور رسمی به نام مستأجر انتقال دهد و ضمانت اجرایی از نوع تعیین وجه التزام نیز برای آن تعیین کنید. در این صورت بانک نمی تواند از این تعهد قراردادی تخطی کند، زیرا در آن صورت هم می توانید الزام آن و هم اجرای ضمانت اجراء را خواست کنید.

  4. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    باسلام
    و عرض ادب و احترام خدمت مدیر محترم سایت و همچنین استاد عزیز جناب مرادی
    پیرو مشاوره قبلی در خصوص درخواست اجاره به شرط تملیک بعد از چندین ماه پیگیری از طرق مختلف و همچنین شکایت به سازمان بازرسی و مکاتبات فراوان با درخواست اینجانب در کمیته سرپرستی بانک موافقت شد که دلیل مخالفت بانک با درخواست بنده شکایت کیفری و در سازمان بازرسی از رییس شعبه به خاطر تخلف و همکاری با شخصی که امضا بنده را جعل کرده بود و محکوم شده‌ که در مشاوره مربوط به جعل اسناد در همین سایت از راهنمایی جناب مرادی استفاده نمودم.
    ولی بانک شروطی گذاشته که سوال بنده در همین خصوص میباشد که ایا قانونی می باشد یا خیر؟
    اولا که بنده درخواست پنج ساله داده و موافقت اولیه با مدیرعامل بانک و وجوه واریزی و کارشناسی ملک بر همین اساس و زمان بوده است، درصورتی که بانک درخواست را بمدت سه سال و با کارشناسی مجدد تایید نموده است.
    دوماً شرط دوم رضایت در دادگاه کیفری به رییس شعبه
    و شرط سوم بعداز سه سال وپرداخت تمام اقساط ملک درصورتی ملک به نام بنده میشود که فردی که بنده ملک خود را به خاطر تسهیلات او در رهن بانک قرارداده و به تملک بانک درامده تمام تسهیلات دریافتی که متعدد میباشد وبه بنده ارتباطی ندارد تسویه نموده درغیراینصورت ملک به نام بانک باقی میماند!؟
    آیا چنین شروطی قانونی است و مجاز میباشد
    چهارم- آیا در صورت پرداخت اقساط ملک، بانک می تواند ملک را به نام نزند!؟
    با سپاس و دعای خیر

  5. مدیر سایت نیم‌رخ

    با درود و تشکر و آرزوی حل شما با بانک

  6. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    با سلام و احترام
    بسیار ممنون و تشکر از فرصتی که برای پاسخ به مشکلات بنده و دیگران میگذارید و راهنمایی میکنید.
    ارزوی پایداری و سلامت برای شما عزیزان همراه با دعای خیر

  7. مدیر سایت نیم‌رخ

    با توجه به توضیح اخیر شما، مشخص می شود که مالک وجوه واریزی مادرتان می باشد. بنابراین، بدون توافق ایشان و بانک امکان احتساب آن بابت بدهی وام گیرنده ممکن نخواهدبود.
    پرداخت وجوه مزبور به حساب دایره حقوقی به جهت فراهم سازی مقدمات انقعاد قرارداد اجاره به شرط تملیک بود و با منتفی شدن آن، باید این وجوه به مالکت آن مسترد شود.
    در هر صورت تصمیم گیری در بازپرداخت این وجوه به مالک یا احتساب فوق (با شرط بیان شده) با دایره حقوقی است.
    نسبت به میزان تعهد شما شما در پاسخ قبلی اعلام شد.

  8. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    پیرو سوال قبلی
    مبلغ واریزی به اسم مادرم پرداخت شده و به حساب دایره حقوقی بانک واریز شده.
    بنده شخصا و به اسم خود وجهی واریز نکردم و مبلغ واریز شده به شماره حساب مربوط به وام نبوده بلکه به حساب حقوقی بانک واریز شده.
    آیا در چنین شرایطی باز بانک میتواند وجه واریزی را از بدهی وام گیرنده کسر کند با فرض تعهد بیش از ملک!؟

  9. مدیر سایت نیم‌رخ

    با سلام
    1- همانطور که در پاسخ قبلی اشاره، نمی توان مانع تصمیم بانک شد اما در صورتی که از این تصمیم خسارتی به شما وارد شود، می توانید بر مبنای قوانین مربوطه اقدام به طرح دعوی و مطالبه خسارت نمایید.
    2و3- نمی توان شخصی را به ملزم به انعقاد قرارداد نمود مگر به حکم قانون. در این که آیا می توان مبلغ پنجاه میلیون تومان را بانک اخذ یا آن را بابت احتساب بدهی وام گیرنده لحاظ کند، نیازمند مطالعه قرارداد تنظیمی شما و بانک است تا بر اساس شروط آن نظر داد. اگر به موجب قرارداد تعهدی بیش از ملک موضوع وثیقه نداشته باشید، پاسخ مثبت است.

  10. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    با سلام و دعای خیر
    پیرو سوال قبلی
    بنده امروز مجددا به بانک مراجعه و پیگیر قرارداد اجاره به شرط تملیک شدم .در ابتدا مثل دفعات قبل گفتند در حال پیگیری میباشد و وقتی بنده معترض گشتم که چگونه بعد از شش ماه قرارداد Hماده نیست به بنده گفتند درخواست شما در کمیته مطرح و موافقت نشده و درخواست شما رد شده. حال سوال من این است
    اول- آیا بانک بعد از شش ماه از رمان واریز پول به حساب حقوقی که مدیر عامل بانک گفتند واریز کنم میتواند چنین پاسخی دهد.!؟
    دوم- اینکه ایا راهی هست برای شکایت و احقاق حق و دریافت قرارداد یا مبلغ واریزی!،
    سوم- اینکه ایا ممکنواست بانک مبلغ واریزی بنده را بابت بدهکاری وام گیرنده بردارد و به من پس ندهد!؟

  11. مدیر سایت نیم‌رخ

    با درود و سپاس فراوان از لطف و محبت شما نسبت به ما

  12. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    با سلام و دعای خیر
    با تشکر و سپاس از شما که سوال را بررسی و بطور کامل راهنمایی و پاسخ میدهید
    از لطف شما و همکارانتون سپاسگزارم

  13. مدیر سایت نیم‌رخ

    با درود

    اگر ملک به طور صحیح و قانونی در تملک بانک قرارگرفته‌باشد، بعد از کارشناسی اولیه و واریز وجوه مربوطه، قرارداد اجاره به شرط تملیک هم میان بانک به عنوان مؤجر با شما به عنوان مستأجر منعقد و امضاء شده‌باشد، دیگر افزایش ارزش ملک به علت افزایش قیمت دلار -که در میزان مال‌الاجاره آن مؤثر خواهدبود- اثری در آن نداشته و طرفین ملزم به اجرای تعهدات آن خواهندبود. اگر بانک از اجرای آن امتناع کند می‌توان الزام آن را به اجرای تعهدات قراردادی از مرجع قضایی درخواست کرد. در همین ارتباط، پست «ضمانت اجرای کیفری انتقال عین مستأجره به غیر در قرارداد اجاره به شرط تملیک» را نیز مطالعه نمایید.

    اگر تنها مذاکرات مقدماتی قرارداد صورت‌گرفته و مقدمات انعقاد آن در حال انجام بوده که با افزایش قیمت دلار مواجهه شد و هنوز قراردادی میان بانک و شما منعقد نشده‌باشد، بانک حق کارشناسی مجدد و آنچه را که در سوال قبل بیان نمودید را دارد، هرچند شاید اعمال این حق با موازین اخلاقی سازگار به نظر نرسد ولی از منظر قانون فاقد اشکال است.

  14. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    سلام تشکر از حضرتعالی
    وام دریافتی مبلغ چهارصد میلیون تومان می باشد که ملک بنده مبلغ سبصد میلیون را پوشش داد و دویست میلیون تومان سفته که جمعاً پانصد میلیون ضمانت وام بوده که بعداز پرداخت نکردن اقساط از سوی وام گیرنده، بانک فقط رجوع به ملک کرده و اقدام به تملک ملک به ارزش سییصد میلیون کرده است و باقیمانده تسهیلات را وام گیرنده بصورت اقساط در حال پرداخت می باشد.
    بنده شکایت حقوقی نسبت به وام گیرنده انجام داده‌ام ولی برای اینکه در این مدت ملک را تخلیه نکنم، به اجبار درخواست اجاره به شرط تملیک داده که مابقی مراحل را در سوال قبل خدمت حضرتعالی عنوان کردم.
    سپاس از شما و دعا گو هستم.

  15. مدیر سایت نیم‌رخ

    با درود
    متأسفانه در سئوال شما مشخص نیست که مبلغ تسهیلات، خسارت تأخیر تأدیه و بطور کلی مطالبات بانک بابت تسهیلاتی مضاربه اعطایی به وام گیرنده چیست و شما در مرحله بدوی به جه مبلغی محکوم شدید و آیا ارزش ملک آن را پوشش می دهد یا خیر.
    به دلایل فوق نمی توان نسبت به عملکرد سرپرستی بانک اعلام نظر نمود اما آنچه که شما باید در نظر داشته باشید این است که، اگر ارزش ملک بیش از مطالبات بانک باشد، بانک یا سرپرستی حقی بر مازاد طلب ندارد. ضمناً اگر تسهیلات گیرنده تمامی آنجه که شما بابت اصل و فرع به بانک می پردازید را داوطلبانه نپردازد، متأسفانه باید بعد از تسویه حساب با بانک و اخد رسید آن، اقدام به طرح دعوای حقوقی علیه این شخص نمایید.

  16. mad_alb نیم‌رخ
    mad_alb

    عرض سلام و ادب
    بنده ملک خود را جهت ضمانت وام مضاربه ایی در رهن بانک قرار داده که بعداز مدتی که اقساط توسط وام گیرنده پرداخت نشد و ملک به تملک بانک درآمد که پرونده در دادگاه حقوقی در مرحله تجدید نظر می باشد‌.
    بنده برای اینکه ملک را تخلیه نکنم و این که دادگاه حقوقی مشخص نیست چه زمانی به نتیجه قطعی برسد و آیا وام گیرنده خسارت بنده را پرداخت کند یا نه، به همین دلیل حدود پنج ماه پیش به شعبه سرپرستی بانک مربوطه مراجعه و تقاضای اجاره به شرط تملیک کردم.
    بعد از پیگیری فراوان، به بنده گفتند درخواست خود را کتبی اعلام کنید و بعد از آن شماره حسابی به بنده دادند که مبلغی که با بانک توافق کردیم که پنجاه میلیون تومان بود، واریز کردیم. پس از آن، بانک جهت کارشناسی ملک نامه ایی به کانون کارشناسان فرستاده و ملک به مبلغ سیصد میلیون کارشناسی شد ولی بعد از آن هرجه به سرپرستی مراجعه کردیم جهت پیگیری و قرارداد، هر بار بهانه ایی آوردند تا الان که پنج ماه گذشته، مجدداً درخواست کردند بیست میلیون دیگر واریز کنید و به خساب بانک واریز کردم، باز مراجعه کردم جهت قرارداد که گفتند بدلیل افزایش قیمت دلار، ملک باید مجدداً کارشناسی شود و قیمت روز محاسبه شود. در صورتی که بنده پنج ماه پیش پول واریز کردم و بان توافق کردیم و ملک کارشناسی شد.
    لطفا راهنمایی کنید تا بیش از این متضرر نشوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تازه های انجمن‌ها


جستجوگر