اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

آثار ارسال پستی دادخواست متقابل به دادگاه (نظریه 2855)

شماره۶۰۲/۹۴/۷                                                                                                                                                                                         ۵/۳/۱۳۹۴

شماره پرونده ۱۹۷۴ ـ ۱/۱۲۷ ـ ۹۳

سؤال

شخصی دعوایی علیه خوانده مطرح می‌کند. وقت رسیدگی تعیین شده و ابلاغ قانونی می‌شود. خوانده وکیل معرفی نکرده، شخصاً حاضر نشده و لایحه‌ای نیز ارسال نکرده است ولی دعوایی با عنوان دعوای تقابل برای این پرونده از طریق پست ارسال کرده است. حال سوال این است ارسال دادخواست تقابل که نشان از اطلاع خوانده (خواهان دعوی تقابل) از پرونده بوده، آیا موجب حضوری شدن پرونده اصلی خواهد بود یا خیر؟

نظریه مشورتی شماره ۲۸۵۵/۹۳/۷ ـ ۱۸/۱۱/۱۳۹۳اداره کل حقوقی قوه قضائیه

طرح دعوای تقابل، یکی از طرق دفاعی است که خوانده اتخّاذ می­کند و بنابراین تقدیم دادخواست تقابل مشمول اطلاق دفاع کتبی مذکور در ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی بوده و باعث حضوری شدن رأی دعوای اصلی می­شود.

منبع: قضاوت آنلاین به نقل از روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره 20600، ویژه نامه شماره 828، دوشنبه 2 آذر 1394

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=10912


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

2 دیدگاهها

  1. Avatar photo
    رضا محسنی

    سلام علیکم
    خدمت جناب استاد مرادی و همکاران
    در وب سایتی به آدرس https://cheraghdanesh.com/طرح-دعوای-تقابل-هم‌زمان-با-دادخواست-ا
    خواندم ، که به استناد نشست کمیسون قضایی مدنی 1 ، همزمان می توان دادخواست تقابل را با دادخواست تجدید نظر تقدیم کرد. شماره این نشست کمیسیون قضایی چیست؟ آیا این خبر صحیح است؟
    با تشکر

  2. وکیل دادگستری

    با درود
    اول- متأسفانه یکی از اشکالات بعضی از سایت ها آن است که منبع مطلب را ذکر نمی کنند که علت آن به هر توجیهی که باشد، پذیرفتنی نخواهدبود، در حالی اعتبار مطالب از نظر خواندگان و حتی موتورجستجوی گوگل به ذکر منبع آن است.

    دوم- نظریه اعلام شده در سایت مندرج در سئوال شما از کتاب مجموعه نشست های قضایی در مسائل قانون آیین دادرسی مدنی که از سوی معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه در سنوات قبل تدوین و گردآوری گردید، اخذ شده باشد و در کتاب موضوع فروش عنوان پرسش و پاسخ آوردده شد!

    سوم- نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه و دادستانی کل کشور که در سنوات اخیر و با متعاقب تصدی سمت حجت الاسلام و الملسمین دکتر محمد مصدق راه اندازی شده است و نیز نظریات قضات در نشست هایی قضایی، برای سایر قضات هیچ الزامی ایجاد نمی کند اما جنبه ارشادی داشته و راهگشا خواهد بود، به ویژه نظریات کمیسیون ماهانه قضات دادگستری استان تهران که بسیار از آن ها تأسی می شود.
    نکته مهمی که در این پیوند باید توجه داشت این است که، اگر قاضی با الهام از نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه تصمیم قضایی اتخاذ کند، عمل وی تخلف نخواهد بود و محمول بر نظر قضایی می شود.

    چهارم- ضمن تقدیر و سپاسگزاری از شما بابت روحیه پژوهشگری و دقت نظرتان که در سئوالات قبلی شما نیز مشهود است، عجالتاً در پاسخ به سئوال شما، باید عنوان شود که امکان تقدیم دادخواست تقابل به همراه دادخواست تجدیدنظرخواهی مانع از پذیرش آن از سوی دادگاه بدوی به عنوان دعوای مستقل (و نه دادخواست تقابل)، نیست. زیرا تقدیم دادخواست تقابل خارج از مهلت تنها سبب الغاء تقابل از آن خواهد بود ولی مانع رسیدگی به آن به عنوان یک دعوای مستقل نیست مگر واجد شرایط مقرر در ماده 103 قانون آیین دادرسی مدنی باشد که باشد که در صورت مطرح بودن دعوای اصلی به جهت دعوای مرتبط با دعوای اصلی رسیدگی می شود نه به عنوان دعوای متقابل. در هر صورت، تجویز فوق به هیچ وجه به معنای جواز رسیدگی دعوای تقابل طرح شده در خارج از مهلت قانونی در دادگاه تجدیدنظر نیست.
    بنابراین، آنچه که در نشست قضایی موضوع ارجاع شما آمده است، از جهت فوق صحیح است.

    پنجم- برای پاسخ مشروح به سئوال شما و مسائل مرتبط دیگر، از آنجا که اقتضاء داشت بحث فوق با فروض ممکن یکجا مورد رسیدگی واقع شود، مقاله چند قسمتی با نظر داشت دیدگاه حقوقدانان، رویه قضایی ، نشست های قضایی و نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه با عنوان «ضمانت اجرای طرح دعوای متقابل در خارج از مهلت» تهیه شده که انشاءالله در هفته آتی در قضاوت آنلاین منتشر خواهد شد.