دكتر سعید حكمت، یكی از استادان پیشكسوت در علوم پزشكی قانونی، در سال 1292 (ش.) در تبریز به دنیا آمد. دورههای ابتدایی و متوسطه را در مدرسه حكمت به پایان رساند. در سال 1310 (ش.) وارد دانشكده پزشكی دانشگاه تهران شد و در سال 1316 (ش.) دكترای طب عمومی را دریافت كرد.
وی پس از خدمت نظام وظیفه، چند سالی در بیمارستان فیروز آبادی و انستیتو پاستور تهران به طبابت پرداخت و علوم آزمایشگاهی را نیز فرا گرفت. در سال 45 – 1944 (م.) عازم سوئیس شد و در دانشكده پزشكی دانشگاه ژنو به تحصیل تخصصی طب مشغول شد. در سال 1948 (م.) دیپلم تخصصی طب را دریافت كرد و اَسیستان [دستیار] دانشگاه ژنو شد. در همان سال به تدریس در دانشكده پزشكی (3 سال) مشغول شد و امور آزمایشگاهی پزشكی قانونی دانشگاه ژنو را بر عهده گرفت.
در سال 1330 (ش.) به ایران برگشت و در زمان وزارت شیخ عبدالعلی لطفی (وزیر عدلیه) به ریاست مركز پزشكی قانونی وزارت دادگستری منصوب شد و ده سال در این سمت باقی ماند. در سال 41 – 1340 (ش.) به اروپا و سپس كانادا رفت و در مركز جرم شناسی و جرمیابی دانشگاه مونترئال كانادا به امور پزشكی قانونی و فراگیری روان شناسی كیفری پرداخت و دیپلم تخصصی این رشته را دریافت كرد. پس از دو سال به ایران بازگشت و از سال 43 – 1342 (ش.) به تدریس پزشكی قانونی در دانشكده پزشكی دانشگاه تهران پرداخت. در سال 1345 (ش.) به دانشكده حقوق دانشگاه ملی ایران (شهید بهشتی كنونی) منتقل شد و تا سال 1357 (ش.) به طور كامل و از این سال تا حال حاضر به طور نیمه وقت به تدریس پرداخته است. دیگر عناوین و سمتهای دكتر حكمت در قبل و بعد از انقلاب اسلامی عبارتند از: مشاور پزشكی وزارت دادگستری (پیش از انقلاب)، كارشناس و عضو هیئت علمی مجمع بین المللی جرم شناسی، عضو علمی تحقیقاتی و تطبیقی دانشگاه مونترئال و دریافت نشانهای علمی از مراكز بین المللی رشته پزشكی.
آثار تالیفی و تحقیقی دكتر حكمت عبارتند از: 1- پزشكی قانونی قضایی 2- روان شناسی كیفری 3- روان پزشكی كیفری 4- اخلاق پزشكی و پزشكی قانونی 5- پزشكی قانونی (2 جلدی) 6- روان شناسی جنایی 7- مسمومیت با آرسنیك (چاپ دانشگاه ژنو) 8- روان پزشكی (چاپ دانشگاه ژنو) 9- تعیین مقدار الكل خون (چاپ دانشگاه ژنو) 10- مسئولیت وظایف پزشكان (چاپ لندن) 11- انواع درمان بیماری مالاریا
منبع: قضاوتآنلاین به نقل از مبارکیان، عباس، چهره ها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، چاپ اول، انتشارات پیدایش، تابستان ۱۳۷۷