رأی شعبه دیوان عالی کشور با موضوع غرامت پرداختی ناشی از مستحقق للغیر در آمدن مبیع ناظر به تورم موضوعی کاهش ارزش ثمن معامله طرفین است
چکیده: منظور از «غرامات» خسارتی است که به دلیل مستحق للغیر درآمدن مبیع به مشتری وارد شده که به موجب رأی وحدت رویه شماره 733 – 15/7/93 هیأت عمومی دیوانعالیکشور کاهش ارزش ثمن به قیمت روز نیز شامل آن می شود ولی محاسبه افزایش قیمت ملک به نرخ روز و پرداخت قیمت آن به عنوان ثمن به خریدار مشمول غرامت نیست. بنابراین قدر متیقن دایره شمول رأی وحدت رویه آن است که تورم ناشی از کاهش ارزش ثمن با ملاحظه همان معامله یا به تعبیر دیگر تورم موضوعی لحاظ می گردد.
شماره رای: 9309970907000693
تاریخ صدور رأی: 1393/11/21
مرجع صدور: شعبه 10 دیوانعالی کشور
خلاصه پرونده
پیرو گزارش و رأی شماره 691/91 – 28/9/91 این شعبه و ارجاع پرونده به دادگاه صادرکننده رأی منقوض و نسبت به کلاسه 89659 وقت رسیدگی برای 16/8/92 جلسه دادگاه با حضوری خواهان و وکیل خوانده تشکیل شده. وکیل خواهان، حسب اظهار خواهان از سوی وی عزل گردیده.
خواهان اظهار داشت: «در سال 81 زمینی از آقای ح.ص. خریداری کرده، قولنامه آن پیوست پرونده میباشد. از آن مقام عالی خواهش میکنم هر طور که صلاح میدانید، رأی صادر نمائید، چرا که ایمان دارم حضرتعالی از پرونده اینجانب و ضرر و زیانی که به اینجانب خورده، کاملاً مطلع هستید. چون که به آقای ح.ص. که تماس گرفتم ایشان گفته برو و شکایت حقوقی کن. هر چه دادگاه صادر کرد، همان کار را میکنم. به خدا قسم بچههای من هر روزشان را با استرس شروع میکنند.»
وکیل خوانده اظهار داشت:
«1- در سطر هشت و نه صفحه پنجم رأی شماره 691 – 28/9/92 شعبه دهم دیوانعالیکشور در مقام نقض حکم این دادگاه بیان گردیده، با توجه به اینکه خواهان تاکنون از ارائه اصل بیعنامه امتناع نموده و در این جلسه ارائه نکرده و تردید و تکذیب درخواست میشود. وفق ماده 96 قانون آیین دادرسی مدنی بیعنامه عادی استنادی خواهان و سایر مستندات عادی (بیعنامههای عادی دیگر) از اعداد دلایل وی خارج میشود.
2- موکل تاکنون میلیون ها تومان از جمله برای فرجامخواهی هزینه نموده است که محکومیت خواهان به پرداخت هزینه دادرسی موکل مورد استدعاست. چنانچه در دفاعیات پیشین و لایحه فرجامخواهی و اظهارات خود خواهان بیان گردیده، موکل مالک ملک مورد نزاع بوده و حکم فسخ و دادگاه نیز دلالت بر وقوع بیع دارد. پس ملک مورد ادعا مستحقللغیر نبوده و از شمول ماده391 قانون مدنی خارج است. در واقع باید میان مانحنفیه یعنی بیع صحیح و قانونی و شرعی موکل از ید سابق و مالکیت وی با فروش مال غیر و کلاهبرداری و متعاقباً بیع باطل فرق قائل شد.
ثانیاً: افزایش قیمت سوقیه نه ناشی از تقصیر موکل است و نه میان هیچ فعلی از سوی موکل در افزایش قیمت زمینی که رابطه سببیت را ایجاد نماید، دخالت ندارد. افزایش قیمت زمین و خاص امثال آن در هر کشوری از علل مختلف اقتصادی دولت و تورم و مانند آن ناشی میشود. موکل در این زمینه مقصر و مسبب نیست تا مسئول جبران آن باشد.
ثالثاً: مصادیق غرامت در قانون و در فقه و هم نزد حقوقدانان روشن است. به هیچ وجه افزایش قیمت و تورم مصداق آن نبوده، نظر اداره حقوقی هم در باب غرامت روشن و مؤید همین مطلب است و نظر به اینکه قانون متأثر از فقه شیعه میباشد، مسلماً افزایش قیمت سوقیه، خسارت و غرامت نیست. حسب نظریه مشهور فقهاء افزایش قیمت سوقیه نمیتوان غرامت در حق مشتری جاهل به فساد معامله جاری نمود. تقاضای رد خواهان را دارد.»
خواهان در پاسخ اظهار داشت: «اصل قرارداد نزد کارشناس است که کارشناسی انجام داده بود. تاکنون مسترد نکرده. در این جلسه نمیتوانم ارائه دهم. دقیقاً میدانم دست کارشناسی است.»
دادگاه پس از استماع اظهارات طرفین و انعکاس آن در صورتجلسه در تاریخ 28/8/92 در مورد ارائه و ملاحظه اصل سند عادی در تاریخ 18/8/92 اعلام داشت:
«بسمه تعالی
دادگاه ملاحظه میشود خواهان در تاریخ 18/8/92 سند عادی مستند دعوی خود را که در نزد کارشناسی بوده به دادگاه ارائه داده، دادگاه آن را ملاحظه و مسترد نمود.» در ذیل آن با تصمیم دیگر در همان تاریخ راجع به انکار و تکذیب این طور صورتجلسه نموده:
«بسمه تعالی؛ دادگاه جلسه اول دادرسی مورخه 15/8/89 در شورای حل اختلاف بوده است که خوانده علیرغم ابلاغ قانونی اخطاریه حاضر نشده است و به مستند دعوی خواهان ایراد نکرده است. لذا ادعای انکار و تردید وکیل خوانده در جلسات دادگاه خارج از فرجه قانونی بوده است.
دفتر با توجه به اعلام نظریه کارشناسی در خصوص قیمت ملک به نرخ روز و اینکه خواهان قیمت ملک را به نرخ روز مطالبه کرده است، مقرر است به خواهان اخطار شود پرداخت هزینه دادرسی براساس نظریه کارشناسی اقدام نماید، سپس پرونده به نظر برسد. وقت نظارت تعیین شود.» وقت نظارت برای 8/12/92 تعیین شده، پرونده پس از پرداخت هزینه دادرسی در وقت نظارت در دستور کار دادگاه قرار گرفته.
نشست قضایی مرتبط: مفهوم غرامت مستحق للغیر در آمدن مبیع |
با توجه به محتویات پرونده ختم رسیدگی را اعلام طی دادنامه شماره 301736 – 14/12/92 با توجه به محتویات پرونده و مستندات ابرازی خواهان و اینکه خواهان طی قرارداد مورخه 9/11/82 ملک موضوع دعوی را از خوانده خریداری نموده، لیکن پس از آن شخصی به نام ر.ق. مدعی مالکیت آن گردیده و ملک موضوع دعوی مستحق للغیر درآمده، با توجه به نظریه کارشناسی رسمی دادگستری که قیمت ملک موضوع دعوی را به نرخ روز چهارصد و سی و هشت میلیون ریال تعیین نموده است و خوانده اعتراض مؤثری که موجبات خدشه نظریه کارشناسی شود به عمل نیاورده و خوانده و وکیل وی نیز علیرغم ابلاغ قانونی اخطاریه، ظرف مهلت قانونی به نظریه کارشناسی اعتراض ننموده و خوانده و وکیل خوانده دفاع مؤثری ننموده،
لذا دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص به استناد مواد 198 و 519 از قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 391 قانون مدنی، حکم به محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ چهارصد و سی و هشت میلیون ریال بابت [قیمت ملک بهنر روز] اصل خواسته و مبلغ هشت میلیون و هفتصد و شصت هزار ریال بابت هزینه دادرسی و حقالوکاله وکیل و پرداخت یک میلیون و هشتصد هزار ریال بابت هزینه کارشناسی در حق خواهان صادر و اعلام مینماید.
در مورد دعوی خواهان به طرفیت خوانده به خواسته خسارات و غرامات وارده با توجه به محتویات پرونده و اینکه خواهان و وکیل وی در مورد خسارات وارده و غرامات حاصله دلیلی که مثبت ادعای ایشان باشد، ارائه ننموده، لذا دادگاه دعوی خواهان را غیر وارد تشخیص، حکم به بیحقی صادر مینماید.
در مورد دعوی خواهان به مطالبه خسارت تأخیر تأدیه، با توجه به اینکه کارشناسی ملک را به قیمت روز ارزیابی کرده، خسارت تأخیر تأدیه فاقد وجاهت قانونی است، حکم به رد دعوی خواهان صادر مینماید.
این رأی در تاریخ 19/1/93 به آقای ع.ف. وکیل خوانده ابلاغ شده. در تاریخ 14/2/93 از رأی مذکور فرجامخواهی نموده.
در لایحه پیوست ضمن تکرار مطالب پیشگفته به مضمون اضافه نموده: دادنامه فرجامخواسته دچار تهافت است. زیرا از یک طرف در مورد دعوی فرجامخوانده به خواسته مطالبه خسارت وارده و غرامات حاصله، حکم بر بیحقی وی صادر نموده و از طرف دیگر در مورد مطالبه قیمت روز مبیع به استناد ماده 391 قانون مدنی حکم به نفع وی صادر کرده است، در حالیکه مبنایی برای قیمت روز مبیع جز همان غرامات وارده نمیباشد.
چنانکه در دادنامه منقوض همین دادگاه و همین قاضی محترم آن مبنای محکومیت موکل به تأدیه قیمت روز مبیع را غرامات وارده دانسته و تصریح نموده است:
دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص حکم به محکومیت خوانده به عنوان خسارت و غرامات وارده صادر مینماید.
موکل به پرداخت حقالوکاله وکیل فرجامخوانده محکوم گردیده در حالیکه نامبرده به علت دریافت حقالوکاله و عدم پرداخت تمبر وکالتی اعلام نمود که سمتی و وکالتی در پرونده نداشته و در همان جلسه اول رسیدگی دادگاه قبل از حکم منقوض هم حاضر نشده و حتی در سطر دوم دادنامه شعبه دهم دیوانعالیکشور عضو ممیز این معنا را تصریح نموده «وکیل خواهان اعلام داشته به دلیل عدم پرداخت حقالوکاله و عدم ابطال تمبر مالیاتی سمتی ندارد و حضور ندارد.» (ص 2 س 13 و 14)
در مورد ابلاغ نظریه کارشناسی به علت حضور اینجانب در خارج از کشور، موکل طی لایحهای به نظریه کارشناس اعتراض نموده، مبلغ تعیین شده را برخلاف اوضاع احوال مسلم قضیه اعلام کرده به این اعتراض توجهی نشده.
مورد دیگر اینکه فرجامخوانده مدعی است موکل یک و نیم میلیون تومان زمین را خریده و حدود چهارصد میلیون تومان به وی فروخته، اما با آنکه فرجامخوانده به او مراجعه کرده او به ید قبلی خود رجوع نکرده است.
براساس کدام مبنای قانونی و میزان شرعی موکل بابت این خرید و فروش باید یکبار قیمت را به فروشنده بپردازد و یکبار هم به نرخ روز حدود ده برابر (هزار درصد) قیمت دریافتی به فرجامخوانده؟
اما عمده مطلب که در صورتجلسات دادگاه محترم بدوی و لوایح تقدیمی پیشین ذکر شده و البته شعبه دیوان آن را ترتیب اثر تشخیص نداده و از باب وظیفه وکالتی ملخّصاً اشاره میشود آنست که:
ماده 391 استنادی راجع به مبیعی است که مستحق للغیر درآید. یعنی پس از بیع معلوم شود هنگام عقد فروشنده مالک بیع نبوده است. در حالیکه در مانحنفیه حسب حکم فسخ شماره 470 – 23/4/82 در پرونده کلاسه 154/82 شعبه 18 دادگاه عمومی سابق اصفهان تأئید شده، طی دادنامه شماره 1381 – 1/11/83 در پرونده کلاسه 763/83 شعبه 13 دادگاه تجدیدنظر اصفهان مدتها پس از بیع صحیح ید سابق به موکل و فروش صحیح موکل در زمان مالکیت به فرجامخوانده و تسلیم مبیع به وی، ید سابق مدعی غبن گردیده و حکم فسخ مزبور به نفع وی صادر شده.
پس در زمان بیع به فرجامخوانده، موکل مالک بوده و بیع فضولی نبوده و مبیع مستحقللغیر درنیامده و مورد منصرف از ماده مزبور است. در این موارد حسب مشهور فقهای امامیه و فتاوای مراجع معظم معاصر در غیر خیار شرط، چون مانحنفیه فاسخ مستحق قیمت یوم الفسخ و فرجامخوانده مستحق غبن مبیع بوده، دعوی وی به طرفیت موکل قابل استماع نمیباشد.در خاتمه دادگاه نام فرجامخوانده را که الف.م. بوده الف.ح. ذکر نموده، در ثانی به انکار و تکذیب نسبت به اسناد عادی مذکور در رأی دیوانعالیکشور عنایتی ننموده است.
فرجامخوانده در پاسخ اشعار داشته: «برخلاف استنباط وکیل محترم فرجامخواه، دادگاه بدوی به استناد ماده 391 قانون مدنی دو چیز را توأمان مورد حکم قرار داده: یکی قیمت مبیع مستحق للغیر واقع شده دیگری مابهالتفاوت تا قیمت واقعی مبیع ناشی از عمل اینجانب و سایر شرائط با همان اوصاف میباشد. اگر مال مستحق للغیر نبود، خریدار با همان قیمت اولیه ملکی با قیمت واقعی روز حاضر در تصرف داشت، لیکن تخلف فروشنده موجبات این غرامات را فراهم نمود. در مورد اعتراض موکل آقای وکیل لایحه اعتراض به نظریه کارشناسی خارج از مهلت مقرر قانونی تقدیم شده، با توضیح دیگر در مورد مستحق للغیر بودن مبیع مآلاً تقاضای ابرام رأی فرجامخواسته را نموده.
نظریات مشورتی مرتبط: نحوه محاسبه کاهش ارزش ثمن در مستحق للغیر در آمدن مبیع |
پرونده با کیفیت فوق به دیوانعالیکشور ارسال به این شعبه ارجاع به کلاسه فوق ثبت شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده، چنین رأی میدهد:
رای دیوان عالی کشور
رأی وحدت رویه شماره 733 – 15/7/93 هیأت عمومی دیوانعالیکشور، نظر شعبه ای را پذیرفته که غرامت را به میزان کاهش ارزش ثمن همان معامله تلقی نموده است.
به عبارت دیگر غرامات همان خسارتی است که از قِبَل مستحق للغیر درآمدن مبیع به مشتری وارد شده است و ملاک احتساب کاهش ارزش ثمن، ثمن همان معامله است و نمیتوان ارزش ثمن که موقعیت خاص حقوقی دارد، عنوان وجهی انتزاعی از آن معامله، لحاظ کرد والّا اگر نظر اعضای هیأت عمومی وحدت رویه، صرف کاهش ارزش پول بر مبنای ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی بوده، صراحتاً در رأی مذکور به ماده 522 اشعاری استناد میشده است؛ در حالیکه نه در رأی وحدت رویه آمده است و نه هیچ یک از اکثریت قضات هیأت عمومی چنین برداشتی داشتند و قدر متیقن رأی وحدت رویه آن است که تورم ناشی از کاهش ارزش ثمن با ملاحظه همان معامله یا به تعبیر دیگر تورم موضوعی لحاظ گردیده است.
مضافاً اینکه اگر منظور رأی وحدت رویه کاهش ارزش پول بر مبنای ماده 522 قانون مزبور بوده باشد، با توجه به شرایط 5 گانه مندرج در این ماده، اصولاً شامل مسئله موضوع رأی وحدت رویه نخواهد شد.
نتیجه آنکه نباید رأی وحدت رویه شماره 733 هیأت عمومی را به نحوی تفسیر کرد که عملاً یک رأی بیخاصیت در منابع حقوقی کشور جلوه نماید، چیزی که در مخیله هیچ یک از اکثریت قضات هیأت عمومی دیوانعالیکشور نبوده است.
علیهذا صرفنظر از نحوه استدلال دادگاه، چون مورد از ماده 391 قانون مدنی و مبحث مربوط به ضمان درک و رأی وحدت رویه شماره 733 هیأت عمومی دیوان عالی کشور خروج موضوعی دارد و مطابق مواد 455 و 456 قانون مدنی مشتری پس از عقد بیع حق دارد انحاء تصرفات را انجام دهد و فسخ احتمالی معامله موجب زوال حق مالک بالفعل، نخواهد شد و این مورد را نمیتوان با ید غاصب یا در حکم غاصب قیاس کرد.
از این حیث رأی صادره قابل ابرام نبوده و چون مورد منطبق با بند ج ماده 401 قانون آیین دادرسی مدنی است، با نقض رأی فرجامخواسته، رسیدگی بعدی با دادگاه همعرض دادگاه صادرکننده رأی میباشد.
رئیس و مستشار و عضو معاون شعبه 10 دیوانعالیکشور
بانک داده آراء پژوهشگاه قوه قضاییه
با سلام و احترام
بنده سال 97 آپارتمان نیمه تمامی را خریداری کردم که بنا بود بعد از سه ماه تحویل شود ولی اکنون پس از بیش از دو سال تکمیل و تحویل نشده است.
بنده شکایت «الزام به تنظیم سند و تحویل مبیع» را انجام دادم ولی اکنون مشخص گردیده مال غیر است.
می خواهم بدانم، در صورت شکایت و محکوم کردن فروشنده به فروش مال غیر، چه غرامتی می توانم بگیرم؟
آیا قیمت روز ملک است یا نرخ تورم بانک مرکزی چرا که قیمت ملک در منطقه چهار برابر شده ولی تورم اعلامی بانک مرکزی دو برابر نیز نشده الست.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
با تشکر
با سلام
نظر به این که بخش دیدگاه هر پست صرفاً برای بیان نظرات بازدیدکنندگان نسبت به محتوای پست منتشره است، سئوال شما با تاپیک « خسارات فروش مال غیر» به «انجمن مشاوره حقوقی» منتقل تا در آنجا پاسخ داده شود.
سلام
ملکی را که انحصار وراثت شده و سند به نام تک تک افراد صادر شده را دو نفر از مالک ها به صورت قولنامه فروختند.
دو سوال دارم:
یک- ما اگرشکایت تنظیم کنبم با توجه به اینکه رضابت یا وکالتی ندادیم، آیا معامله باطل می شود و سهم ما برمی گردد؟
دو- اگر خریدار از فروشنده شکایت بکند، فروشنده چه عواقبی از لحاظ قانونی دارد و چقدر باید خسارت به خریدار پرداخت کند؟
با سلام
سئوال شما بر خلاف شرایط مذکور در پست «راهنمای ارسال مطلب، دیدگاه و پرسش حقوقی» در بخش دیدگاه ثبت گردید و به این دلیل با تاپیک « فروش و خرید سهم الارث وراث» به «انجمن مشاوره حقوقی» منتقل تا توسط مدیران پاسخ داده شود.
ابطال مبایعه نامه
با سلام اینجانب در دی ماه 1396 یک واحد آپارتمان 100 متری خریدم و سند تک برگی واحد آپارتمان را هم از اداره ثبت و اسناد دریافت کردم.
الان در تاریخ 1399/06/17 نامه ای از سامانه اطلاع رسانی قوه قضائیه (ثنا) برای من آمده به این عنوان (حضور در شعبه دادگاه عمومی بابت ابطال مبایعه نامه (مالی غیر منقول) و استرداد ثمن معامله).
پیگیر این موضوع از دفترخانه اسناد رسمی که در آنجا سند به اسمم زده بودم، شدم که فهمیدم من نفر چهارم بودم که این واحد آپارتمان را خریده ام.
نفر اول که آپارتمان را ساخته بود، این واحد آپارتمان 100 متری را به اضافه 100 میلیون پول به نفر دوم داده و در عوض یک باغ از او تحویل بگیرد.
به گفته خودش (نفر اول) معاوضه کردیم که یک مبایعه نامه تنظیم کردند بابت این معاوضه دو ملک (باغ و واحد آپارتمان)،
و روند کار این دو نفر بدین صورت بوده که (نفر اول یک وکالت فروش برای این واحد آپارتمان 100 متری به نفر دوم داده که این وکالت در دفتر اسناد رسمی ثبت شده بود و نفر دوم طبق این وکالت فروش به نفر سوم فروخته و نفر سوم هم این واحد آپارتمان 100 متری را به من فروخته که من هم بعد از انجام امور اداری و غیره، سند تک برگی خود را دریافت نموده ام.
اما نفر اول که قرار بود باغ را تحویل بگیرد، ظاهراً به مشکل برخورده است و طبق گفته خودش باغی که نفر دوم قرار بوده به او بدهد، سند نداشته و فقط نامه شورایی محل (روستا) داشته و بعد از مدتی مشخص شده که آن باغ برای کسی دیگر بوده و نفر دوم قصد کلاهبرداری را داشته و طبق گفته نفر اول آن بنگاهی که این دو نفر (نفر اول و دوم) در آن مبایعه نامه نوشته بودند، جعلی بوده و آن بنگاه املاک رسمی نبوده و فرم های مبایعه نامه آن بنگاه املاک جعلی بوده.
همچنین نمی دانم که مبایعه نامه ای که این دو نفر نوشته بودند، به چه صورت بوده معاوضه بوده یا نبوده به گفته خودش معاوضه کردیم.
حالا نفر اول از نفر دوم شکایت کرده بابت باغی که قرار بود تحویل بگیرد و نفر دوم الان در زندان می باشد و همچنین نفر اول خواستار استرداد این واحد آپارتمان 100 متری که الان به اسم من است، می باشد.
با این توضیح، می خواستم بدانم که الان من باید چه کاری انجام بدهم و به دادگاه رفتم چه بگویم و از همه مهم تر این که رای دادگاه چه می باشد؟
از طرفی این واحد آپارتمان در سال 96 که من خریدم ،قیمت کمی داشته و الان 5 یا 6 برابر شده است.
با تشکر فراوان از شما لطفا راهنمایی بفرمایید.
با سلام
برای مشاوره حقوقی سئوال را در «انجمن عقد بیع» مطرح کنید.
برای اطلاعات بیشتر «قوانین انجمن» را مطالعه نمایید.
آخرش غرامت همون بر اساس نرخ تورم به مبلغ اولیه حساب میشه یا نرخ روز زمین
با سلام
در بخش چکیده پاسخ سئوال شما بیان شده است.