دكتر علی مهذب، در سال 1308 (ش.) در همدان به دنیا آمد. خانوادهاش روحانی بود و پدرش آقا شیخ ابوالقاسم مهذب یكی از علما و مجتهدین همدان به شمار می آمد. پس از پایان تحصیلات ابتدایی و مقدماتی، به حوزه علمیه همدان رفت و به فراگیری ادبیات عرب، منطق، معانی و بیان، فقه و اصول پرداخت. پس از چند سال، به حوزه علمیه قم رفت و دروس سطح را به پایان رسانید.
در حوزه علمیه قم از محضر آیات عظام، آیت الله العظمی بروجردی، آیت الله العظمی آقا سید محمد حجت كوه كمری، آیت الله العظمی حاج سید محمدتقی خوانساری استفاده برد. در امتحان كتبی و شفاهی درس خارج آیت الله العظمی بروجردی شركت كرد و با اجازه آیت الله العظمی حاج سید محمد تقی خوانساری به درجه اجتهاد رسید. پس از سفر آیت الله العظمی حاج سید ابوالقاسم خوئی به ایران، با تشویق و ترغیب ایشان، برای ادامه تحصیل به نجف اشرف رفت و از محضر آیت الله خوئی، آیت الله شیرازی و آیت الله آقا سید محسن حكیم بهره مند شد. در نجف اشرف درجه اجتهاد خود را از آیت الله العظمی آقا شیخ محمدحسین كاشف الغطاء و آیت الله شیرازی دریافت كرد.
مهذب پس از بازگشت به ایران، در سال 1331 (ش.) وارد دانشكده الهیات شد و در سال 1334 (ش.) لیسانس گرفت. سپس بلافاصله در دوره دكترای فقه و مبانی حقوق اسلامی مشغول به تحصیل شد و در سال 1337 (ش.) این دوره را به پایان رساند. در سال 1343 (ش) پایان نامه تحقیق در علم اجمالی خود را به راهنمایی استاد شیخ محمد عبده بروجردی و استاد محمود شهابی، با درجه بسیار خوب ارائه داد. از سال 1339 (ش.) به پیشنهاد استاد عبده بروجردی و تصویب دانشكده الهیات و شورای عالی دانشگاه تهران، به تدریس كلیات حقوق اسلامی پرداخت. در سال 1344 (ش.) به استادیاری درس اصول انتخاب شد و در سال 1348 (ش.) به مقام دانشیاری و سرانجام در تیرماه 1357 (ش.) به رتبه استادی نائل شد.
دكتر علی مهذب از مهرماه 1348 (ش.) به تدریس دروس اصول فقه، قواعد فقه و متون فقهی اشتغال داشت و استاد دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران است.
مهمترین عناوین علمی و آموزشی ایشان عبارت است از: رئیس گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشكده الهیات دانشگاه تهران (دو دوره 1358-1354 ش.)، عضو شورای عالی اجتهاد در وزارت علوم و آموزش عالی (از 1349 تا 1358 ش.)، شركت در كنگره بین المللی حقوق جزای اسلامی در كشور عربستان سعودی (1354 ش.)
آثار تالیفی و تحقیق دكتر علی مهذب عبارتند از:
1- ترجمه جلد اول و دوم كتاب اللمعه الدمشقیه نوشته شهید به انضمام شرح و تعلیقات (با همكاری دكتر علی رضا فیض) كه بارها تجدید چاپ شده است
2- مقاله قرعه در فقه امامیه و نگاهی به سابقه تاریخی آن
3- قاعده غرور و موارد استناد به آن در فقه امامیه
4- حكم و اقسام آن در حقوق اسلامی (چاپ شده در مجله مقالات و بررسیها انتشارات دانشگاه تهران)
5- جزوه حدیث شناسی (انتشارات دانشگاه الهیات)
6- خیارات (انتشارات دانشگاه الهیات)
7- مبانی استنباط حقوق اسلامی (دانشكده حقوق تهران)
8- قواعد فقه (دانشكده حقوق تهران)
9- متون فقه یك و دو (دانشكده حقوق تهران)
منبع: قضاوتآنلاین به نقل از عباس مبارکیان، چهرهها در تاریخچه نظام آموزش عالی حقوق و عدلیه نوین، چاپ اول، تابستان ۱۳۷۷، انتشارات پیدایش