نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

تکالیف شاکی و اولیاء دم و نوع تصمیم دادسرا و دادگاه در موارد پرداخت دیه از بیت المال (نظریه 583)

تکالیف شاکی و اولیای دم و دادسرا و دادگاه عمومی جزایی در موارد پرداخت دیه از بیت المال

سؤال:

۱- ماده ۴۷۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۹۲ بیان کرده در صورتی که مرتکب دارای عاقله نباشد یا عاقله تمکن مالی نداشته باشد دیه توسط مرتکب و در صورت عدم تمکن از بیت‌المال پرداخت می‌شود؛ سؤال این است که در موردی که انتهای کار، دیه می‌بایست توسط بیت‌المال پرداخت شود، شیوه و چگونگی وصول دیه از بیت‌المال را توضیح دهیدT آیا شاکی یا اولیاءدم باید برای وصول دیه دادخواست حقوقی علیه دولت مطرح نمایند یا اینکه از طریق اجرای احکام و از طریق اداری می‌بایست اقدام گردد مربوط به وصول دیه از بیت‌المال چگونه است؟

۲-

حتماً‌ بخوانیدنوع تصمیم قضایی دادسرا برای ارسال پرونده به دادگاه جهت صدور حکم به پرداخت دیه از صندوق تأمین خسارت های بدنی، بیت المال و عاقله

نظریه شماره ۷/۹۳/۵۸۳ مورخ ۹۳/۳/۱۳ اداره کل حقوقی قوه قضاییه

۱- در فرض سؤال در صورت مطالبه دیه توسط شاکی یا اولیاء دم از بیت‌المال به استناد مواد ۴۷۰ و ۴۸۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، پرونده کیفری بدون صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست به دادگاه عمومی جزایی ارسال می گردد و دادگاه با بررسی موضوع و احراز شرایط قانونی، حکم به پرداخت دیه از بیت‌المال را صادر می نماید. مع الوصف، چنانچه اولیاء دم یا شخص مصدوم به عنوان خواهان، دعوای حقوقی مطرح نمایند، در این صورت صدور حکم از دادگاه حقوقی مستلزم تقدیم دادخواست با کلیه شرایط مقرر در قانون است و دادخواست به طرفیت وزارت دادگستری تقدیم می‌شود.

 ۲-

منبع: قضاوت آنلاین

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=25650


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

4 دیدگاهها

  1. Avatar photo

    سلام خسته نباشید …
    پدری فرزندش را کشته در ماه حرام و به قتل عمد محکوم شده است. تنها ورثه در گواهی پدر و مادر هستن که در حکم دادگاه گفتن پدر سهم نمی‌برد.
    آیا همه دیه به مادر می رسد یا خیر؟؟؟
    سوال دیگر این هست که اون آقا که دیه محکوم شده و توان پرداخت هم ندارد، تکلیف پرداخت دیه چه می شود ؟؟؟ آیا از بیت المال پرداخت می شود یا نه هر چقدر که طول بکشد هم خودش باید پرداخت کند و در زندان بماند؟؟؟
    آیا بعد از رای قطعی دیوان عالی کشور و رفتن پرونده به اجرای احکام، باز قاضی می تونه تو رای تغییر بده یا خیر؟

  2. Avatar photo
    علی جعفری

    با سلام
    در فرض سوال، تمام دیه به مادر می رسد.
    به نظر اینجانب صدور حکم اعسار از پرداخت دیه در این مورد متصور است ولی رویه قضایی در حال حاضر بر خلاف این بوده و عملاً حکم اعسار نمی دهند. در خوش بینانه ترین حالت حکم به اعسار از پرداخت یک جای دیه و پرداخت آن در اقساط صادر خواهد شد.
    قاضی اجرای احکام کیفری، مسئول اجرای حکم است نه مقام صدور آن و در نتیجه هیچگونه تغییری نمی تواند در رای بدهد.

  3. Avatar photo

    سلام
    در پرونده ضرب و جرح، در صورت شناسایی نشدن ضاربان، آیا دیه از بیت المال پرداخت می شود یا خیر و در صورت پرداخت، نحوه و مراحل آن به چه صورت هست؟

    • وکیل دادگستری

      با درود
      پاسخ سئوالات شما به شرح زیر می باشد:
      اول- با عنایت به قسمت دوم ماده 435 قانون مجازات اسلامی، جواب قسمت نخست سئوال شما مثبت است.
      دوم- کیفت اقدام قاضی دادسرای عمومی و انقلاب اعم از دادیار یا بازپرس به شرح ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره 1 آن است.
      دادگاه نیز باید به کیفیتی که در ماده 342 قانون فوق بیان شد، مبادرت به رسیدگی و صدور حکم نماید.
      همچنین دادگاه باید در اجرای بخشنامه شماره ۱۰۰/۵۹۱۴۶/۹۰۰۰ رئیس قوه قضائیه از وزارت دادگستری جهت شرکت در جلسه رسیدگی دعوت به عمل آورد و حکم صادره را نیز به این مرجع ابلاغ نماید.
      سوم- در مرحله اجرای حکم هم قاضی اجرای احکام، طی مکاتبه با وزارت دادگستری نسبت به وصول دیه و پرداخت آن به محکوم له اقدام می نماید.