نقد و نظر
نقد و نظر

مهمترین آسیب های تصدی شغل قضا در نظام حقوقی ایران

هـ. ب. – قاضی دادگستری

جایگاه و منصب قضاوت در تمام دنیا جایگاهی خاص و فوق‌العاده حیاتی است. همین اهمیت سبب شده تا کشورهای در حال توسعه برای قضات امتیازات ویژه ای در نظر بگیرند. در فقه اسلامی نیز مشابه همین دیدگاه وجود دارد اما متأسفانه در کشور، به ویژه در سال‌های اخیر منصب قضاوت تبدیل به جایگاهی معمولی گردیده که آسیب های زیادی را نیز به دنبال دارد.

مهمترین آسیب های امروز منصب قضا در کشور ما به شرح زیر است:

۱- همواره دو استرس با قاضی است: یکی فشار روانی ناشی از عمل خطا و عقوبت اخروی، دیگری استرس عمل اشتباه و بی دقتی در نتیجه شلوغی کار منتهی به تخلف انتظامی.

۲- امکان برنامه ریزی فردی در زندگی شخصی وجود ندارد. کار قضایی کاری بدون پیمایش و برنامه ریزی قبلی است و تکلیف محدوده کار را مقام ارجاع پرونده ها تعیین می کند.

۳- دوری از جامعه، نتیجه طبیعی کار قضاست. کار قضایی عمدتاً قضات را افرادی خشک، غیراجتماعی و بعضاً عصبی مزاج بار می آورد.

۴- مهمترین معضل قضات، مسائل رفاهی و معیشتی است. متاسفانه قضات در نگاه اداری کشور ما در حد کارمند دولت تنزل یافته و نگاه ابزاری به آنان – فارغ از جایگاه شرعی و شان حقوقی – سبب شده تا قصه پر غصه معیشت آنان سر دراز داشته باشد؛ در حالی که وضعیت مالی سایر حقوق بگیران دولت را بر سر آنان بکوبند و از طرف دیگر آنان از نزدیک شاهد عملکرد مالی و مالیاتی وکلای خاص  باشند.

۵- دوگانگی شخصیتی از نتایج ناخواسته تصدی امر قضاست. چه این که قضات به دلیل احساس پتکی نامرئی بر سر خود به نام «عمل خلاف شان» امکان بروز رفتارهای معمول و عقلانی در جمع را ندارند و این امر به ویژه برای قضات جوان و تازه کار که در اوج شور جوانی به سر می برند، آسیب روانی شخصیتی را سبب خواهد شد.

۶- لزوم پاسخگویی به انتظارات اطرافیان همیشه قضات را کلافه کرده است. کسانی که قاضی را می شناسند و با او مرتبطند، در حد رهبر و رئیس جمهور از وی انتظار دخالت نه تنها در امور قضایی‌شان که در سایر امور اداری و شخصی‌شان دارند تا به مثابه یک معجزه‌گر و با عمل فراقانونی خود کارهایشان را سامان دهد.

۷- کار قضایی کاری خسته کننده است که به شدت رمق روحی و جسمی فرد را مصرف می کند. از مشکلات فرهنگی و اقتصادی کشور لاجرم حجم عظیم پرونده های ورودی پدید می آید که نگاه کاملاً کارشناسی!!! آمارگرایانه با تئوری «ببند بره، منفی نشی» هم قاضی را جسماً خسته و هم روح او را در احتمال وجود خطا آزار می دهد.

  نقل از سامانه رفاهی قضات

5/5 = (4 امتیاز)

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=28649


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

یک دیدگاه

  1. Avatar photo
    بنده خدا

    عرض سلام و وقت بخیر خدمت دوستان عزیز و دست اندر کاران سایت قضاوت آنلاین.

    متنی که در ادامه می نویسم نقدی بر مطلب فوق است ، اگرچه حدود سه سال از نگارش این وبلاگ گذشته اما بیان نظر خودم در این مهم خالی از لطف نیست .

    جسارتا بنده به طور کلی حس میکنم که خیلی زیاد در نگارش متن مبالغه شده و کمی کم لطفی به سایر …
    اولا در رابطه با بحث خطا ، خب همه ی ما میدونیم که ” انسان ممکن الخطاست! ”
    فلذا در هر جایگاه و مقامی که قرار بگیره امکان اینکه خطایی ازش سر بزنه وجود داره ، ( خطای غیر عمد ) پس نمیشه منکر این قضیه شد.
    و چقدر خوب میشد اگه این مطلب رو کمی بیشتر باز می کردید تا قضیه شغل قضاوت برای دوستان علاقه مند روشن تر میشد .
    اشخاصی که به رای صادر شده توسط دادگاه اعتراض داشته باشن ، میتونن به حکم صادره اعتراض کنن مثل واخواهی ، تجدید نظر خواهی ، اعاده دادرسی و …

    پس با عنایت به این مراحل ، احتمال خطای قضات تقریبا نزدیک به صفر هست
    پس تشویش ذهنی هم اگه بخواد پیش بیاد سر این موضوع ، صد در صد کار رو خراب تر میکنه ! فذا فرد باید با حفظ آرامش و خونسردی و با توکل و توسل به پروردگار رای خودش رو در نهایت قانون گرایی ، عدالت و انصاف ، نسبت به دعوی مربوطه صادر کنه.
    دوما ، قضات هم مانند بقیه مردم تفریح میکنن ، کتاب رمان میخونن ، با خانوادشون میرن گردش !

    درسته که محدودیت های زیادی دارن و شغل سختی هست زیرا حجم پرونده ها زیاد میشود و در اینجاست که فرد باید از مهارت صبور بودن خودش استفاده کنه …
    و اما شغل قضاوت یکنواخت و خسته کننده نیست اتفاقا هیجان انگیز و پر چالشه
    ولی خب تفریحشون هم کاملا محفوظ هست (بعضی اوقات انسان یه چیزایی میبینه و میشنوه که در حد جمله ی “دلفین ها آواز میخوانند” تعجب میکنه…)

    در این که قضاوت تنها یک شغل نیست و ولایت هست ، شکی نیست …
    اما قضات هم همانند سایر کارکنان و ارایه دهندگان خدمات ، سربازان عدالت و خدوم ملت هستند (در بحث مالی و مزایا هم از وضعیت نسبتا خوبی برخوردارند که البته شاید سه سال پیش وضعیت متفاوتی بوده)

    و البته باید بگم این دوگانگی شخصیت در قضات که بیان کردید ، احتمالا یا حکایت نخوردن در به تخته هست یا وسواس گونه عمل کردن الکی و افراطی در نگهداری رفتار یا به اصطلاح عموم (( خود واقعی)) نبودن که منتهی به آسیب های روانی میشه !
    و الا اگه این کار با روحیات افرادی که به این عرصه ورود میکنن سازگاز باشه به شیرینی شهد عسل لذت بردنی است.(البته نه حتی به غلط ! در نهایت پرهیزکار و درستی )
    این بود دیدگاه ما…
    ممنون از حسن توجه شما دوستان عزیزم. یا حق