جرائم تعزیری موضوع ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری شامل جرائم داخل در صلاحیت دادگاه عمومی و انقلاب است
۳۸۴
شماره پرونده ۱۸۵۱ ـ ۱/۱۶۸ ـ ۹۳
سؤال
1. …
۲ـ نظربه اینکه حسب تبصره ۴ ماده ۲۲ قانون قاچاق کالا و ارز، اجرایی از تاریخ ۷/۱۲/۱۳۹۲ آلات مخصوص قمار در زمره کالاهای ممنوع قرار گرفته که بنا به ماده ۴۴ قانون یاد شده در صـلاحیت رسیدگی دادسرا و محاکم انقلاب اسلامی است ولی بنا به ماده ۳۴۰ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ رسیدگی به جرایم دارای مجازات تعزیزی از نوع درجه ۷ و ۸ در صلاحیت رسیدگی مستقیم دادگاه است که از آن جمله ماده ۷۰۶ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ میباشد. آیا با اجرایی شدن قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۹۲ نیاز به کیفرخواست در این اتهام وجود دارد یا خیر؟ هم چنین، در مورد سایر موارد کالاهای ممنوع که براساس ارزش کالا جزای نقدی آن از درجه هفت فراتر نرود، آیا دادسرا میبایست پرونده را جهت رسیدگی مستقیم به دادگاه انقلاب ارسال نماید یا خیر؟
نظریه مشورتی شماره ۳۰۲۹/۹۳/۷ ـ ۴/۱۲/۱۳۹۳ اداره کل حقوقی قوه قضائیه
1. …
۲ـ ملاک تعیین شده جهت رسیدگی بدون کیفرخواست به پرونده، وفق صراحت مادّه ۳۴۰ قانون آئین دادرسی کیفری۱۳۹۲، جرائم تعزیری درجه هفت و هشت است و هر جرمی صرف نظر از اینکه در صلاحیت دادگاه عمومی یا انقلاب باشد، چنانچه در آن درجات باشد به طور مستقیم، در دادگاه مطرح می شود.
منبع: روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره 20611، ویژه نامه شماره 831، دوشنبه 16 آذر 1394
سلام شکایتی داشتم علیه مزاحم تلفنی که تهدیدم کرده بود پس از 4 ماه رای صادر شده و منع تعقیب داده با وجود اینکه بررسی به عمل آمده دال بر مزاحمت بوده ولی جون بزهی اتفاق نیافتاده منع تعقیب دادند. من باید حالا چه بکنم چون احساس ناامنی دارم.
با سلام، بطور دقیق معین نیست که شکایت شما بابت مزاحمت تلفنی است یا تهدید تلفنی، زیرا عنصر قانونی این جرائم متفاوت است و همچنین مشخص نیست که منظور شما از بررسی به عمل آمده چه می باشد و دلیل اثباتی هر یک از موارد فوق از نظر شما چیست و دلایل منع تعقیب صادر شده از سوی دادسری چه بوده است؟ اگر متن قرار صادر را اعلام می نمودید راهنمای خوبی برای پاسخگویی بود. در هر حال، با توجه به جهات فوق، در خصوص سئوال شما باید گفت، عنصر قانونی جرم مزاحمت تلفنی ماده 641 قانون مجازات اسلامي كتاب پنجم-تعزيرات و مجازاتهاي بازدارنده مصوب 2/3/1375است که مقرر می دارد: «هرگاه كسي به وسيله تلفن يا دستگاههاي مخابراتي ديگر براي اشخاص ايجاد مزاحمت نمايد علاوه بر اجراي مقررات خاص شركت مخابرات ، مرتكب به حبس از يك تاشش ماه محكوم خواهدشد.» در حالی که عنصر قانونی جرم تهدید در ماده 669 قانون مزبور است که بیان می دارد: «هرگاه كسي ديگري را به هر نحو تهديد به قتل يا ضررهاي نفسي يا شرفي يا مالي و يا [تهديد] به افشاء سري نسبت به خود يا بستگان او نمايد ، اعم از اينكه به اين واسطه تقاضاي وجه يا مال يا تقاضاي انجام امر يا ترك فعلي را نموده يا ننموده باشد به مجازات شلاق تا ( 74 ) ضربه يا زندان ازدو ماه تا دو سال محكوم خواهدشد.»
قابل ذکر است که اثبات تهدید تلفنی نزد مقام قضایی تا حدودی امری دشوار است و اصولاً از طریق ضبط صدا مزاحم و یا شهادت شهودی که صدای وی را شنیدیده باشند، قابل اثبات است.
باسلام متن رای دادگاه را می فرستم
در صوص شکایت…….علیه تلفن همراه……..مبنی برایجاد مزاحمت تلفنی به شرح اظهارات شاکی مظبوط در پرونده که همگی دلالت بر آن داشته موضوع تهدید از طریق تلفنی بوده که خود عنوان مستقل جزایی دارد بنابراین دادگاه به حهت عدم تحقق بزه معنونه به استناد مواد 340 و 427 قانون این دادرسی کیفری مصوب 1392 قرار منع تعقیب صادر و اعلام می گردد. رای صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و در دادگاه محترم تجدید نظر استان اصفهان می باشد. در ضمن پرونده پس از قطعیت در راستای رسیدگی به اتهام موصوف به نظر دادستان محترم برسد .رئیس شعبه 102 دادگاه کیفری دو شهرستان مبارکه
با سلام
با توجه به رأی ارسالی، برداشت قضایی ما از آن این است که، شما مورد تهدید تلفنی قرار گرفته بودید ولی به تصور آن که چون این عمل از طریق تلفن انجام شده است، جزء مزاحمت تلفنی است، بجای شکایت تهدید، اقدام به شکایت مزاحمت تلفنی نمودید.
با توجه به ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 04/12/1392 کميسيون قضايي و حقوقي مجلس شوراي و با لحاظ عناصر قانونی این جرم دو، مرجع صلاحیت رسیدگی اولیه به آنها متفاوت است، چه آن که با مدنظر قراردادن درجات 6 و 7 ماده 19 قانون مجازات اسلامی، مجازات مزاحمت تلفنی از درجه 7 محسوب که با لحاظ ماده 340 قانون مزبور، رسیدگی به این جرم در صلاحیت رسیدگی مستقیم دادگاه است اما مجازات تهدید از درجه 6 محسوب و رسیدگی به آن بطور غیرمستقیم در دادگاه صورت می شود. برای آشنایی با مفهوم رسیدگی مستقیم و غیرمستقیم پست «صلاحیت دادگاه کیفری دو (قسمت دوم)» مراجعه نمایید.
بنا به مراتب و عنایت به این که مقام قضایی قانوناً ملزم به عنوان معینه مجرمانه طرفین در پرونده نیست بلکه اختیار قانونی تشخیص و انطباق صحیح قانونی عمل مجرمانه با قانون را دارد، گرچه عنواناً شکایت شما مزاحمت تلفنی ذکر شد ولی در واقع تهدید از طریق تلفن بوده که از دیدگاه قضایی نیز تهدید محسوب می گردد و به این جهت دادگاه نسبت به اتهام مزاحمت متهم منع تعقیب صادر نموده است ولی برای رسیدگی به شکایت تهدید آن را به دادسرا ارسال نموده است تا رسیدگی شود.
بنابراین شما باید متعاقب ارسال پرونده به دادسرا، به شعبه مربوطه مراجعه و دلایل خود را ارائه و یا اگر قبلاً آن را ارائه نمودید تکمیل نماید و منتظر سیر مراحل تحقیقات مانده تا مقام قضایی دادسرای اعم از دادیار یا بازپرس پس از ختم تحقیقات اتخاذ تصمیم نهایی نماید.
بدیهی چنانچه نتیجه نهایی قرار جلب به دادرسی متهم باشد، متعاقب آن کیفرخواست علیه وی صادر و به دادگاه ارسال می گردد تا رسیدگی و حکم محکومیت متهم صادر شود والا قرار منع تعقیب صادر می گردد که شما حق اعتراض خواهید داشت.
سلام
بسیار سپاسگزارم
با سلام
خواهش می کنم، یکی از اهداف سایت رفع نیاز حقوقی کاربران است.
با سلام
شخصی به اینجانب بدون هیچ مدارکی و دروغ برای یک قطعه زمینی که به من به ارث رسیده و یک سند دستی نزدیک به ۵۰ سال به پدر بنده داده شده است، تهمت تصرف عدوانی زده اند.
آیا این تهمتی که به بند به دروغ زده اند جرم می باشد یا نه، آیا من می توانم علیه این مرد ادعا کنم که چرا تهمت زده اند یا نه اگر می توانم چرم این تهمت چه می باشد، اگر راهنمای کنید.
ممنون می باشم.
درود
قطع نظر از این که برای مشاوره حقوقی باید سئوال را در«انجمن مشاوره حقوقی قضاوت آنلاین» مطرح کنید، در سئوال شما این ابهام وجود دارد که مشخص نیست کیفت انتساب جرم تصرف عدوانی به شما به چه صورت می باشد.