به نام خدا
نیک به خاطر دارم، همزمان با اجرای قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب ۱۵/۴/۱۳۷۳ با اصلاحات سال ۱۳۸۱ و الحاقات بعدی، معروف به قانون احیای دادسرا، واحد تهیه و تدوین متون آموزشیِ معاونت آموزش و تحقیقات قوه قضاییه که اینک به معاونت منابع انسانی قوه قضاییه تغییر یافت، مبادرت به تهیه، تدوین و ارسال سلسه جزوه های آموزشی به …
مراجع قضایی سراسر کشور نموده که یکی از این جزوات به نام های «دادسرا، سازمان، صلاحیت و آیین رسیدگی» به اینجانب که در آن زمان در یکی از مناطق محروم کشور مشغول خدمت بودم، رسید که مطالعه آن در عمل بسیار به بکار آمد.
علیرغم فرصت زمانی یکساله قوه قضاییه جهت فراهم نمودن زمینه های اجرایی لازم برای قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۴/۱۲/۱۳۹۲، شاهد فعالیت آموزشی خاصی از سوی مرجع پیشگفته، هرچند در قالب متون آموزشی، جهت تبیین مواد مبهم و بحث برانگیز قانون فوق، برای قضات دادسرایی نبودهایم. حال آن که نیاز به این امر به وپژه در نقاط محروم و دور افتاده کشور که هم از جهت دسترسی به قضات فاضل و با تجربه و نیز منابع و امکانات آموزشی کم بهره و بعضاً بی بهره هستند، دو چندان است.
با قوت گرفتن اجرایی شدن قانون مزبور در سال جاری، در تاریخ های ۷/۳/۱۳۹۴ و ۸/۳/۱۳۹۴، دادسرای عمومی و انقلاب تهران مبادرت به اردوی آموشی با موضوع قانون آیین دادرسی کیفری در خزر شهر سازی با حضور آقایان دکتر توحیدی سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۶ تهران و دکتر دلیر رئیس دادگاه نظامی یک نظامی تهران و مستشار اداره حقوقی قوه قضاییه و متعاقب آن در ساعت های ۱۴ لغایت ۱۸ تاریخ ۱۹/۳/۱۳۹۴ معاونت منابع انسانی دادگستری کل استان تهران اقدام به برگزاری نشست قضات دادسرا پیرامون مباحث آیین دادرسی کیفری جدید التصویب، سر فصل «تحقیقات مقدماتی ۲ حدود و اختیارات بازپرس» با حضور آقای دکتر مصدق در محل ساختمان مدیریت آموزش دادگستری استان تهران نمودند که بسیار مفید بوده است.
همچنین برخی از سرپرستان مجتمع های قضایی دادسرای تهران به مسئولیت خود، ساعاتی از طول هفته کاری را برای آشنایی قضات دادسرای حوزه مدیریت خود با قانون آیین دادرسی کیفری و رفع اشکالات همکاران آنان به این قانون می نمایند که در عمل بسیار مؤثر و راهگشا است، به ویژه آن که اگر سرپرست مزبور خود واجد پشتوانه علمی و تجربی هم باشد که می تواند به غنای این جلسات بیفزاید.
بنابه تجربیات مذکور و نشست قضایی چند ساعته در خصوص تحقیقات مقدماتی ۲ حدود اختیارات بازپرس و نظر به مطالب مفیدی که در این مدت کوتاه بحث شد، بنا بر این است که با توجه نعمت برخوداری کل کشور از ابزار اینترنت، این مطالب تدوین و در چند قسمت منتشر تا در اختیار کاربران سایت «قضاوت آنلاین» بطور اعم و قضات مناطق محروم بطور اخص قرار گیرد.
همچنین با توجه تغییر عمده قانون آیین دادرسی کیفری فوق نسبت به خلف خود و ضرورت رعایت دقایق این قانون در جهت حفظ حقوق طرفین پرونده و البته مبری شدن قضات دادسرایی از هر گونه تخلف انتظامی، فرم هایی قضایی مهم و پرکاربرد اعم از فرم اظهارات شاکی، متهم، مطلع و گواه، قرارهای تأمین کیفری، قرارهای مقدماتی، قرارهای نهایی مطابق قانون فوق تهیه که انشاء الله تکمیل و در سایت فوق منتشر شود.
امید است، این اقدام بتواند در رفع خلاء اشاره شده، علی الخصوص برای قضات مناطق محروم نقشی هر چند کوچک ایفاء نماید. بدیهی است، نظر بازدیدکنندگان می تواند مشوق اصلی ما در ادامه این روند باشد.
قسمت هایی که تاکنون منتشر شد:
حدود اختیارات بازپرس در تحقیقات مقدماتی، قسمت اول، دکتر محمد مصدق
حدود اختیارات بازپرس در تحقیقات مقدماتی، قسمت دوم، دکتر محمد مصدق
حدود اختیارات بازپرس در تحقیقات مقدماتی، قسمت سوم، دکتر محمد مصدق
منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش و نشر الکترونیکی مطالب حقوقی
سلام. از مطالب خوب و مفید شما استفاده می کنم. راضی باشید و در پناه خدا. بسیار عالی شرح می دهی. ساده و روان.
با سلام
از نظر شما سپاسگزارم.
لازم به ذکر است که اولین قسمت مطالب مربوط به «تحقیقات مقدماتی ۲ حدود اختیارات بازپرس» در این هفته در سایت قرار می گیرد و هر قسمت که منتشر شود، عنوان آن در همین صفحه درج و آدرس آن در عنوان فعال خواهد شد.
سلام بسیار سپاسگزارم. سرافراز باشید