سازمان یونسکو سه شنبه 21 آوریل 2009 برابر با 1 اردیبهشت 1388 یکی از بزرگترین کتابخانه های دیجیتال جهان را افتتاح کرد. ايده ايجاد چنين كتابخانه اي اولين بار توسط جيمز بيلينگتون، كتابدار كتابخانه كنگره آمريكا در سال 2005 ارائه شد كه در پي آن امكان دستيابي به كتاب هاي كمياب و ناياب، نقشه ها، خط نوشته ها، فيلم ها و عكس هاي مختلف از سرتاسر جهان ايجاد شده است.
سی و دو مؤسسه از برزیل، بریتانیا، چین، مصر، فرانسه، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی، و آمریکا برای اجرای این پروژه به یاری سازمان یونسکو شتافتند. اجرای پروژه نخستین بار در سال 2005 به وسیله بزرگترین کتابخانه جهان یعنی کتابخانه کنگره آمریکا به یونسکو پیشنهاد شد. شرکت گوگل و بنیاد قطر هر کدام با سه میلیون دلار، بنیاد کارنگی با دو ملیون دلار، دانشگاه علم و تکنولوژی ملک عبدالله با یک میلیون دلار و شرکت مایکروسافت با یک میلیون دلار کمک، از جمله پشتیبانان مالی این طرح هستند.
اهداف راه اندازی
هدف اصلي از ايجاد چنين كتابخانه اي كه از منابع تمامي كتابخانه ها و آرشيوهاي جهان تشكيل شده است، كاهش فاصله ديجيتال ميان كشورهاي مختلف، ايجاد درك بهتر ميان فرهنگ هاي مختلف و به وجود آوردن منابع جهاني آموزشي، دستیابی به کتابهای کمیاب و نایاب، نقشه ها، خط نوشته ها، فیلم ها و عکسهای مختلف از سرتاسر جهان، ارتقای تفهیم و تفاهم میان ملتها و فرهنگها، افزایش ظرفیت و تنوع مضامین فرهنگی در اینترنت، فراهم ساختن منابع برای آموزگاران، پژوهشگران و مخاطبان عام و ظرفیتسازی برای مؤسسههای مشارکتکننده برای کم کردن خلاء دیجیتالی درون و میان کشورها، افزايش ظرفيت و تنوع مضامين فرهنگى در اينترنت عنوان شده است.
نشانی و امکانات
کتابخانه الکترونیکی جهانی به نشانی اختصاری یا با نام کامل در دسترس کاربران میباشد. علاقه مندان از سراسر جهان مي توانند به منابع الكترونيكي آن دسترسي رايگان و نامحدود (اعم از دانلود یا مشاهده آنلاین) داشته باشند. این کتابخانه حاوی کتابهای نادر، نقشههای تاریخی، نسخ خطی، فیلم و عکس از کتابخانهها و آرشیوهای سراسر جهان است که در اداره مرکزی یونسکو در پاریس کار خود را آغاز کرد.
اين كتابخانه با جمع آوري بي قيمت ترين آثار هنري از چين باستان تا خط نوشته هاي ايران و يا تصاويري از آمريكاي لاتينِ نخستين، به سومين كتابخانه بزرگ ديجيتال جهان تبديل شده و پس از موتور جستجوي كتاب گوگل و پروژه يوروپيناي اتحاديه اروپا قرار گرفته است.
کتابخانه ديجيتال جهان، جلوههاى فرهنگى نقاط گوناگون جهان را به صورت چندزبانه و رايگان در اختيار کاربران قرار داده است. این کتابخانه در آغاز تنها 7 زبان دنیا شامل زبان عربی، چینی، انگلیسی، فرانسوی، پرتغالی، روسی و اسپانیائی را تحت پوشش قرار داده بود ولی اینک 131 زبان کشورهای دنیا را در بر می گیرد.همچنین این کتابخانه تعداد 13283 کتاب از 193 کشور جهان در محدوده زمانی 8000 پیش از دوره مسیحیت و 2000 تاریخ مسیحیت را در خود دارد.
برای دسترسی به بخش جدیدترین کتب اضافه شده و نیز آرشیو اساس سال های فعالیت اینجا، کتب ملل براساس زبان کشور اینجا مراجعه شود.
برای دسترسی به کتابخانه ملی و آرشیوهای جمهوری اسلامی ایران به زبان فارسی که حاوی کتب ارزشمندی چون نسخه های خطی اسکندرنامه نظامی گنجوی، سفرنامه ناصر الدین شاه قاجار، شاهنامه فردوسی، اشعار عمر خیارم، حافظ، سعدی، تفسیر 13 جلدی مثنوی معنوی مولانا جلال الدین بلخی اثر سید محمد تقی جعفری است، می توانید اینجا مراجعه نمایید.
پیشنهاد ما به حقوقدانان دانلود کتاب نمایندگان اولین دوره مجلس شورای اسلامی از اینجا است.
مشخصات فایل ویدیویی:
نام: معرفی کتابخانه دیجیتال جهانی
مجریان: آقایان حامد بهروان و آرش علایی
مشارکت کننده: میشل رگو- مدیر بخش فنی کتابخانه دیجیتال جهانی
زمان: 2011
فرمت: mp4
حجم: 37:95 مگابایت
مدت: 11 دقیقه
رمز فایل: www.ghazavatonline.com
توضیح: سیزدهمین برنامه فناوری اطلاعات «دو نقطه صفر» در سال 2011 با مجری گری آقایان حامد بهروان و آرش علایی، به معرفی چگونگی پیدایش ایده تأسیس و نحوه شکل گیری آن، مشارکت کشورها، مؤسسات و کتابخانه های جهان در آن و در نهایت آموزش نحوه استفاده از وب سایت کتابخانه و از جمله بخش فارسی آن توسط مدیر بخش فنی کتابخانه دیجیتال جهانی به نام خانم میشل رگو پرداخته که ما آن را تهیه و در اختیار کاربران علاقمند قرار دادیم.
منابع: پایگاه اطلاع رسانی مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، خبرآنلاین، روزنامه جام جم، شماره 2539 به تاريخ 1/2/88، صفحه 20، جام جم آنلاین، همشهری آنلاینو سیزدهمین برنامه فنآوری دو نقطه صفر در سال 2011