قضاوتآنلاین: دادسرای عمومی و انقلاب تهران از زمان تشکیل تاکنون، به هنگام تأسیس یکی از نواحی دادسرای عمومی و یا تخصصی یا بنا به ضرورتهای دیگر مبادرت به صدور بخشنامههای داخلی متضمن تعیین صلاحیتهای نواحی مینمود. اخیراً این دادسرا مبادرت به تدوین و ابلاغ “دستورالعمل شرح وظایف و حل اختلاف پروندهها در نواحی دادسرای تهران به شماره 2967/1 تاریخ 1395/3/10” نمود. تدوین و ابلاغ این دستورالعمل، برای تعیین حد و مرز صلاحیت نواحی دادسرایی اعم از عمومی، انقلاب و تخصصی و پیش بینی مرجع خاص برای حل اختلاف در این خصوص که به اختلافات موجود خاتمه میدهد، از جهات متعدد اقدامی ضروری محسوب که پیشتر از این انتظار آن میرفت. در صورت تغییرات بعدی در صلاحیت هریک از نواحی و یا اضافه شدن ناحیه تخصصی در همین قسمت اعلام خواهد شد.
دستورالعمل شرح وظایف و حل اختلاف پروندهها در نواحی دادسرای تهران
نظر به این در برخی موارد، پروندههای ارجاعی به یک ناحیه دادسرا، با این توجیه که محل وقوع جرایم خارج از محدوده جغرافیایی آن ناحیه بوده و یا مربوط به یکی از نواحی تخصصی دادسرای تهران میباشد، به نواحی دیگر دادسرا ارسال میشود و دادسرای اخیرالذکر نیز مبادرت به اعادهی پرونده به دادسرای ارسالکننده یا دادسرای دیگر مینماید و چنین اقداماتی سردرگمی مراجعان و اطالهی زمان رسیدگی به پرونده را موجب میشود؛ لذا به منظور جلوگیری از نقل و انتقال بیجهت پرونده، موارد ذیلالذکر جهت اجراء ابلاغ میگردد؛
الف-کلیات
ماده1. نواحی دادسرای تهران صرفاً به پروندههای مرتبط با آن ناحیه و براساس تقسیم کار صورتگرفته، رسیدگی مینمایند.
ماده2. سرپرست یا مقام ارجاع مکلف است با رعایت قانون آیین دادرسی کیفری و در چهارچوب این دستورالعمل، شکواییههای وارده یا گزارشهای ارسالی را به نحو مقتضی بررسی و در صورتی که متضمن امر کیفری یا از موارد مداخلهی دادستان باشد، نسبت به ارجاع آن اقدام نماید. در صورت طرح شکواییه یا گزارش خارج از تقسیم کار مصوب در یکی از نواحی دادسرای تهران، مقام ارجاع شکواییه یا گزارش را قبل از ارجاع و با قید علت، به صورت مکتوب به ناحیهی مربوط ارسال نمایند. چنانچه دادسرایی که پرونده به آن ارسال شدهاست، به ضرورت رسیدگی توسط ناحیه ارسالکننده معتقد باشد، سرپرست دادسرای پرونده را با ذکر دلایل توجیهی جهت تعیین تکلیف به دفتر معاون اول دادستان ارسال می نماید. نسبت به پروندههایی که پیش از ابلاغ این دستورالعمل در نواحی مطرح و به شعب ارجاع شدهاست، رسیدگی ادامه یافته و در صورت صدور حکم بر محکومیت، اجرای حکم با همان ناحیه خواهدبود.
تبصره1- ملاک تقسیم کار در نواحی دادسرای تهران، وقوع جرم در محدوده جغرافیایی آن ناحیه است؛ به استثنای جرائم مربوط به نواحی تخصصی که رسیدگی در همان ناحیه تخصصی به عمل میآید. در صورت مشخص نبودن محل وقوع جرم، ناحیهای که ابتداء شروع به تعقیب یا تحقیق نموده است، رسیدگی را ادامه خواهدداد.