مطالبه دیه تصادف ده سال گذشته به استناد تبصره 1 ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری با وصف شمول مرور زمان جرم
صورتجلسه نشست قضایی مورخ ۱۳۹۶/۰۳/۰۸ قضات شهر فسا در استان فارس
موضوع: نحوه رسیدگی به پرونده مطالبه دیه ناشی از تصادف با گذشت 10 سال از وقوع حادثه
پرسش
شخصی ده سال پیش در اثر تصادف با خودرو مصدوم می گردد، پس از گذشت 10 سال شکایت کیفری و دعوی مطالبه دیه نموده است، تکلیف مرجع قضایی چیست؟ مبلغ دیه می بایست به نرخ زمان حادثه پرداخت گردد یا یوم الاداء ؟ آیا دادسرا می بایست با کیفرخواست پرونده را به دادگاه ارسال کند یا با دستور دادستان ؟
نظریه اکثریت
با توجه به اینکه جرم ایراد صدمه بدنی غیرعمدی بر اثر بی احتیاطی در امر رانندگی هم واجد جنبه عمومی و هم واجد جنبه خصوصی است، در خصوص جنبه عمومی به لحاظ شمول مرور زمان می بایست قرار موقوفی تعقیب صادر نمود، در خصوص جنبه خصوصی (دیه)، شخص حق مطالبه دارد و دادگاه شخص مقصر حادثه را محکوم به پرداخت دیه می نماید و چون شخص به پرداخت درصد تعیینی محکوم می گردد، می بایست دیه را به نرخ روز (یوم الاداء) پرداخت نماید.
در خصوص قسمت اخیر سوال، دادسرا می بایست هم در جنبه عمومی و هم در جنبه خصوصی کاملاً اتخاذ تصمیم نماید و اگر در جنبه عمومی قرار موقوفی تعقیب صادر شد، در جنبه خصوصی می بایست با کیفرخواست پرونده را به دادگاه ارسال نماید، زیرا دیه مجازات است و اگر مجازات نبود، در قانون مجازات اسلامی ذکر نمی شد؛ لذا در دادسرا می بایست احراز مجرمیت صورت گیرد.
نظریه اقلیت
در خصوص قسمت اول و دوم سؤال با نظر اکثریت موافقت حاصل است اما در خصوص قسمت سوم سوال، می بایست پرونده به استناد [تبصره 1] ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با دستور دادستان به دادگاه ارسال گردد و نیازی به صدور کیفرخواست نمی باشد.
نظریه هیأت عالی
نظریه ابراز شده در نظر اکثریت قضات شهرستان فسا مستدل و موجه است و با توجه به جرم بودن بزه و اینکه دیه از اقسام مجازات است با فرض مشخص بودن متهم، پرونده باید با کیفرخواست در دادگاه مطرح گردد و در غیر اینصورت [مشخص نبوده متهم] در اجرای [تبصره 1]ماده 85 قانون آئین دادرسی کیفری با دستور دادستان پرونده به دادگاه برای صدور حکم مقتضی ارسال می شود.
سامانه نشست های قضایی قضات