توضیح: در این که آیا اثبات ضعف نفس شخصی یا هوی و هوس او یا حوائج شخصی افراد غیر رشید در دادگاه حقوقی از ارکان جرم موضوع ماده 596 قانون مجازات اسلامی تعزیرات است یا خیر، میان قضات دادسرای عمومی و انقلاب و محاکم کیفری اختلاف نظر وجود دارد.
عده ای قائل به اثبات قبلی موضوع در دادگاه حقوق می باشند ولی برخی احراز آن را در رسیدگی کیفری کافی می داند.
استدلال گروه موافقین را می توانید در رأی دادگاه تجدیدنظر به شرح آتی مطالعه نمایید.
برای مشاهده رویه قضایی منطبق با گروه مخالفین و آشنایی با دلایل دیدگاه آنان پست
را مطالعه نمایید.
اثبات ضعف نفس از شرایط تحقق جرم سوء استفاده از ضعف نفس شخصی موضوع ماده 596 قانون مجازات اسلامی تعزیرات است
چکیده: شرط تحقق بزه سواستفاده از ضعف نفس دیگری اثبات حجر وی در دادگاه صالح بوده و صرف نظریه پزشکی قانونی مبنی بر عدم توانایی شخص در اداره امور مالی بدون تصریح به محجوریت وی مثبت ضعف نفس شخص مذکور و تحقق بزه سوءاستفاده از ضعف نفس نیست.
شماره دادنامه: 200545
مرجع صدور: شعبه محترم 108 شهرری
رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام آقایان و خانمها 1- س. 2- الف. 3- ع. 4- م. 5- ر. همگی ع.الف. فرزندان ع.الف. جملگی دائر بر سوء استفاده از ضعف نفس شاکی و اخذ سند رسمی و انتقال ملک وی بنام خود و ایضاً آقای ح. ف. فرزند الف. با وکالت آقای ق. گ. دائر بر معاونت در ارتکاب بزه مزبور موضوع شکایت آقای ع.الف. ع.الف. فرزند آدینه با وکالت آقای 1- ص. 2-خانم س. هردو ب.
بدین توضیح که وکلای شاکی مدعیاند متهمین ردیف اول تا پنجم به حکایت گواهی پزشکی قانونی به شماره 1209/ 31/ 1 – 93/2/14 شاکی مبتلا به درجاتی از افت قوای عالیه مغزی ناشی از اختلال خون رسانی مغزی و سوابق سکته قلبی سکته مغزی است و قادر به اداره اموال خود نمی باشد از این ضعف نفس شاکی استفاده نموده و پلاک ثبتی شماره93/3163 با معاونت و کمک متهم ردیف ششم به نام خود منتقل نموده اند.
با توجه به شرح محتویات پرونده ، مستندات موجود در سابقه از جمله شکایت شاکی ، گواهی پزشکی قانونی مضبوط در سابقه ، کپی مصدق اسناد انتقالی بشرح برگ های یک و دو پرونده ، کیفرخواست شماره 1737 – 93/4/31 صادره از دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ری دفاعیات بلاوجه وکیل متهم ردیف ششم و دیگر متهمین بزه انتسابی به نامبردگان محرز و مسلم است
فلذا دادگاه مستنداً به ماده 596 قانون مجازات اسلامی مصوب 75 و مواد 127 و 19 قانون مرقوم مصوب 92 حکم به محکومیت هریک از متهمین ردیف اول تا پنجم به تحمل شش ماه حبس و ده میلیون ریال جزای نقدی در حق دولت و متهم ردیف ششم با یک درجه تخفیف از درجه شش به درجه پنج/ 5 به تحمل نود و یکروز حبس و پرداخت ده میلیون ریال جزای نقدی درحق دولت صادر و اعلام می دارد.
رأی صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رئیس شعبه 108 جزایی شهرستان ری
شماره دادنامه: 9409970220900982
تاریخ صدور : 1394/10/22
مرجع صدور: شعبه 9 دادگاه تجدید نظر استان تهران
رای دادگاه تجدید نظر
با توجه به تجدیدنظرخواهی ل. ف. و ق. گ. بوکالت از ح. ف. و س. ع.الف. و نیز ع. ع.الف. – الف. ع.الف. – م. ع.الف. و ر. ع.الف. از دادنامه شماره 200545 صادره از شعبه محترم 108 شهر ری که بواسطه سوء استفاده از ضعف نفس تجدیدنظرخوانده ع.الف. ع.الف. با وکالت ص. ب. و س. ب. در اخذ سندرسمی انتقال ملک به شماره ثبتی 3163/93که به محکومیت س. – الف. – ع. – م. – ر. به شش ماه حبس تعزیری و ده میلیون ریال جزای نقدی و ح. ف. به 91 روز حبس تعزیری و ده میلیون ریال جزای نقدی منجر گردیده خواستار اصدار رای مناسب می گردند با تعیین وقت رسیدگی گ. بوکالت از ح. و س. حضور یافته با اشاره به رابطه اقربیت نسبی و سببی بین موکلین و تجدیدنظرخوانده و اینکه غیر رشید بودن تجدیدنظرخوانده در محاکم صالح به اثبات نرسیده با اشاره به قرارداد ساخت ملک خواستار نقض دادنامه صادره می گردد سایر تجدیدنظر خواهان حضور یافته با اشاره به مشکلات جسمی پدرشان و اطلاع از آن انتقال ملک انجام گرفته با اظهار ندامت خواستار مساعدت لازم می گردند س. ب. بعنوان وکیل تجدیدنظرخوانده حضور یافته بر سوء استفاده از ضعف نفس تاکید می نماید،
این مرجع با ملاحظه گزارش پزشکی قانونی دائر بر اینکه ع.الف. بواسطه سکته مغزی توانایی اداره امور مالی خود را از بهمن ماه سال 91 به بعد برخوردار نمی باشد علیرغم استعلامات متعدد به صراحت اعلام نکرده محجور تلقی می شود یا خیر؟
لذا این مرجع با ملاحظه محتویات پرونده چون محجوریت تجدیدنظرخوانده در دادگاه صالح به اثبات نرسیده و مستندی بر اثبات ضعف نفس وی بدست نیامده و به استناد مواد 4-450-443 -434 قانون آئین دادرسی کیفری با نقض محکومیت حکم به تبرئه تجدیدنظر خواهان صادر می نماید. رای صادره قطعی می باشد.
رئیس و مستشار شعبه 9 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
بانک داده آرای قضایی پژوهشگاه قوه قضاییه
سلام
1- مصادیق ضعف نفس در این ماده چیست؟؟
2- اگر دلیلی بر محجوریت تا زمان معامله وجود نداشته باشد و پزشکی قانونی برخلاف گزارش پزشک معالج که در برگه بالینی نوشته بیمار آلزایمر ندارد و آگاه به زمان و مکان و اشخاص است و هوشیار می باشد و به جراحی رضایت نمی دهد طبق تحلیل خودش اعلام کند بیمار چون بیماری جسمی داشته نمی توانسته معامله کند و نظریه خودش را مبنی بر ضعف نفس به دادسرا تقدیم کند، برای معامله کننده که برمبنای ویزیت پزشک معالج اعلام شده بیمار سلامت عقلی دارد، چه دفاعی متصور است؟
آیا ادعای بعدی پزشکی قانونی می تواند دلیل سونیت متهم و احراز قصد مجرمانه وی باشد؟
با سلام
1- تشخیص مصادیق هوی و هوس و ضعف نفس در هر مورد توسط مقام قضایی با نظر داشت عوامل متعدد صورت می گیرد که به این جهت احصاء موارد آن ممکن نیست، لکن از باب نمونه زن عشوهگری، مردی را تحریک کرده به نحوی که تحت تأثیر هوی و هوس و ضعف نفس، عقل و هوش از سر مرد خارج و به درخواست زن مبادرت به صدور یک طغری چک 5 میلیاردی می کند.
2- از آنجایی که سئوالات بعدی شما ارتباط مستقیم با محتوای پست نداشته و از مصادیق مشاوره حقوقی بوده، در «انجمن جرایم» مطرح نمایید.
برای اطلاعات بیشتر «قوانین انجمن» را مطالعه نمایید.