توضیح: نظر به این که ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری که حکمی مشابه حکم پاراگراف پایانی بند «ن» ماده ۳ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب ۱۳۸۱ با اصلاحات بعدی دارد، ناسخ آن می باشد، مدلول نظریه جاری قابل استناد می باشد.
تأیید قرار منع تعقیب دادسرا در دادگاه از جهات رد قاضی دادگاه کیفری نیست
شماره۶۰۲/۹۴/۷ 1394/3/5
۳۶۵
شماره پرونده ۱۶۳۴ ـ ۱/۱۶۸ ـ ۹۳
سئوال
در پروندهای نسبت به شکایت شاکی درباره کلاهبرداری توسط شعبه تحقیق (بازپرسی) قرارمنع تعقیب صادر میگردد و پس از اعتراض شاکی دادگاه بعد از تشکیل جلسه رسیدگی و بررسی دلایل و مدارک قرار منع تعقیب را تأیید مینماید در ادامه با تجویز بند (ن) ماده ۳ اصلاحی قانون تشکیل دادگاه عمومی و انقلاب با درخواست دادستان و اجازه دادگاه مجدداً متهمین تعقیب و پرونده با صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست تقدیم دادگاه میشود.
با توجه به این که دادگاه در مرحله رسیدگی به اعتراض به منع تعقیب در مورد پروند اظهارنظر ماهوی نموده است، آیا دادگاه درباره رسیدگی به این کیفرخواست (با توجه منع تعقیب) صلاحیت رسیدگی دارد؟ آیا از جهات رد دادرس محسوب میشود؟
نظریه مشورتی شماره 7/93/2768 مورخ 1393/11/8 اداره کل حقوقی قوه قضائیه
با توجه به ملاک رأی وحدت رویه شماره ۵۱۷ مورخ 1367/11/18 هیأت عمومی دیوانعالی کشور، اظهارنظر دادرس دادگاه مبنی بر تأیید قرار منع تعقیب، چون اظهارنظر ماهوی نیست از جهات رد دادرس محسوب نمیشود.
ذکر این نکته ضروری است که وقتی رسیدگی مجدد بازپرس و دادستان که قبلاً اظهارنظر ماهوی کرده اند، پس از کشف دلایل جدید به صراحت بند «ن» مادّه ۳ قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب اصلاحی ۱۳۸۱ از جهات رد نیست، بنابراین در مورد دادرس دادگاه به طریق اولی از جهات رد دادرس محسوب نمیشود.
روزنامه رسمی، سال هفتاد و یک، شماره ۲۰۵۵۰، ویژه نامه شماره 810، چهارشنبه مورخ 1 مهر 1394