تجارت الکترونیکی

الحاقیه آیین نامه اجرایی ضوابط لازم برای صدور پروانه کسب فروشگاههای الکترونیکی مصوب 1388

الحاقیه آیین نامه اجرایی ضوابط لازم برای صدور پروانه کسب فروشگاه های الکترونیکی مصوب 1388/9/21 وزیر بازرگانی

گسترش روزافزون فروشگاه های الکترونیکی (سایت تجارت در اینترنت) و ورود آنها به جریان دادوستد در بازار داخلی (ارائه کالاها و خدمات گوناگون از طریق اینترنت) ضرورت ساماندهی و قانونمند نمودن فعالیت و نظارت بر آنها را ایجاب نموده است. به همین منظور ضوابط لازم برای صدور پروانه کسب و ساماندهی فعالیت فروشگاه های الکترونیکی به شرح ذیل تعیین می گردد:

ماده ۱- تعاریف:

واژه های به کار رفته در این متن که به صورت جمع یا مفرد مورد استفاده قرار گرفته است، جز در مواردی که صریحاً در مفهوم خاصی بکار روند، دارای معانی زیر خواهند بود:

۱-۱) فروشگاه الکترونیکی: عبارت از هر واحد اقتصادی که فعالیت آن در فضای سایبر از طریق شبکه های رایانه ای از جمله اینترنت بوده و توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی با دریافت پروانه کسب از اتحادیه مربوطه دایر شده و به فعالیت مشغول می باشد.

۲-۱) فرد صنفی: هر شخص حقیقی و یا حقوقی که در فضای سایبر نسبت به ارائه کالا و خدمات اقدام می نماید.

۳-۱) مصرف کننده: هر شخصی که در ازای پرداخت هزینه مبادرت به دریافت کالا و خدمات می نماید.

ماده ۲- هر صنفی که بخواهد فروشگاه الکترونیکی ایجاد نماید، موظف است جهت دریافت پروانه کسب به اتحادیه ذیربط مراجعه و درخواست خود را تسلیم نماید.

ماده ۳- اتحادیه مربوطه موظف است درخواست های رسیده برای اخذ پروانه کسب را به ترتیب شماره و تاریخ در دفتر مخصوص ثبت و رسید آن را به متقاضی تسلیم نماید .

ماده ۴- شرایط و مدارک لازم برای پروانه کسب:

۱-۴) تابعیت ایران در مورد اشخاص غیر ایرانی داشتن پروانه کار و اقامت معتبر از مراجع ذیصلاح قانونی.

۲-۴) ارائه سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی یا عادی و یا مبایعه نامه و یا حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام به تنظیم اجاره نامه یا رسید پرداخت اجاره بهای معتبر و یا ارائه قراردادهای منعقده فی مابین متقاضی پروانه کسب با اشخاص حقیقی و یا ادارات و سازمان های دولتی، نهادها، شهرداریها، شرکت تعاونی مسکن و شرکت خاص صنفی، شرکت های تحت پوشش سازمانهای دولتی و نهادها جهت شناسایی اقامتگاه قانونی فرد صنفی.

تبصره ۱: دریافت تعهد محضری از دارندگان اسناد عادی مبنی بر پذیرش مسئولیت حقوقی ناشی از آن.

تبصره ۲- اخذ تعهد محضری از متقاضی دریافت پروانه کسب مبنی بر الزام ایشان به اطلاع رسانی در خصوص هر گونه تغییر مکان و پذیرش مسئولیت حقوقی ناشی از عدم اعلام تغییر محل کاری تأمین کننده.

۳-۴) گواهی پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم و یا ارائه گواهی معتبر مبنی بر داشتن معافیت تحصیلی یا پزشکی و همچنین دارندگان دفترچه آماده به خدمت بدون مهر غیبت و در مدت اعتبار آن وفق بند (هـ) ماده ۱۰ قانون خدمت وظیفه عمومی و بندهای (ج)، (د)، (ی) ماده ۵۰ آیین نامه اجرایی قانون مزبور.

تبصره- حداقل سن جهت خانم ها به منظور دریافت پروانه کسب ۱۸ سال می باشد.

۴-۴) ارائه گواهی عدم سوء پیشینه مبنی بر نداشتن سابقه مؤثر کیفری در خصوص افراد دارای سن کمتر از هفتاد سال تمام.

۵-۴) ارائه تأییدیه فعالیت متقاضی از پلیس سایبری (فتا).

۶-۴) ارائه گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.

۷-۴) ارائه ۲ قطعه عکس جدید و تصویر شناسنامه و کارت ملی.

تبصره- در مورد اتباع بیگانه ارائه ۲ قطعه عکس و تصویر گذرنامه الزامی می باشد.

۸-۴) ارائه کارت معاینه پزشکی و گواهی صلاحیت بهداشتی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مشاغلی که مستقیماً در امر تولید و توزیع کالاهای مشمول قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، بهداشتی و آرایشی می باشد .

۹-۴) ارائه مدارک لازم مبنی بر دارا بودن صلاحیت فنی برای کسانی که مستقیماً نسبت به ارائه خدمات فنی و مشاغل تخصصی موضوع آیین نامه تبصره ۱۳ قانون نظام صنفی اقدام می نمایند .

تبصره- اشخاصی که مستقیماً نسبت به ارائه خدمات فنی و مشاغل تخصصی موضوع این بند اقدام نمی نمایند، ملزم به ارائه تعهد مبنی بر پذیرش مسئولیت ناشی از نوع فعالیت خود و نیز عملکرد مجموعه طرف قرارداد خود در این حوزه می باشند.

۱۰-۴) ارائه نشانی وب سایت فروشگاه الکترونیکی که به نام متقاضی ثبت گردیده است.

تبصره- نشانی وب سایت در این بند، شامل دامنه اصلی و کلیه زیردامنه های آن می باشد.

۱۱-۴) اخذ گواهی SSL وازرت بازرگانی.

۱۲-۴) کسب نماد الکترونیکی اعتماد از مرکز توسه تجارت الکترونیکی و رعایت ضوابط راه اندازی وب سایت تجاری.

تبصره ۱- در مورد اشخاص حقوقی ضمن احراز شرایط و مدارک مندرج در بندهای ۱-۴ الی ۱۲-۴ فوق، در مورد نماینده هیأت مدیره، لازم است تصویر برابر اصل اساسنامه شرکت و آخرین روزنامه رسمی معرفی صاحبان امضاء ممهور به مهر شرکت نیز از ایشان اخذ گردد .

تبصره ۲- برای اشخاص حقوقی (شرکت ها) و مشارکت های مدنی، یک پروانه کسب به نام شرکت با ذکر نام نماینده هیأت مدیره شخص حقوقی درخواست کننده و یا احدی از شرکاء در مشارکت های مدنی (که توسط سایر شرکا کتباً معرفی و امضای آن توسط دفترخانه اسناد رسمی گواهی شده باشد) در صورت احراز سایر شرایط صادر می گردد .

ماده ۵- متقاضی پروانه کسب موظف است از زمان قبول تقاضا توسط اتحادیه حداکثر ظرف ۳ ماه مدارک مورد نیاز اتحادیه را تکمیل کند و به اتحادیه تسلیم دارد. در غیر اینصورت متقاضی جدید محسوب می شود. اتحادیه موظف است پس از دریافت تمام مدارک لازم و با رعایت ضوابط، ظرف پانزده روز نسبت به صدور پروانه کسب برای متقاضی اقدام کند .

تبصره ۱- چنانچه اتحادیه درخواست متقاضی پروانه کسب را رد کند و یا از صدور پروانه کسب استنکاف ورزد، باید مراتب را با ذکر دلایل مستند به طور کتبی به متقاضی اعلام کند. در صورتی که متقاضی به آن معترض باشد، می تواند اعتراض کتبی خود را ظرف بیست روز از تاریخ دریافت پاسخ به مجمع امور صنفی ذیربط تسلیم دارد، مجمع امور صنفی مکلف است طی بیست روز به اعتراض متقاضی رسیدگی و نظر نهایی خود را برای اجرا به اتحادیه اعلام کند .

تبصره ۲- در صورتی که اتحادیه یا متقاضی به نظر مجمع امور صنفی معترض باشند، می تواند ظرف بیست روز از زمان ابلاغ نظر مجمع، اعتراض خود را نسبت به نظر مجمع مذکور، به کمیسیون نظارت منعکس کنند. کمیسیون نظارت مکلف است ظرف یک ماه نظر خود را اعلام دارد. نظر کمیسیون نظارت در این مورد معتبر و قابل اجرا است مگر آن که هیأت عالی نظارت، نظر کمیسیون نظارت را ظرف یک ماه پس از دریافت اعتراض، نقص کند. در این صورت نظر هیأت عالی نظارت قطعی و لازم الاجراست .

ماده ۶- کلیه دستگاههایی که اتحادیه برای صدور پروانه کسب از آنها استعلام می کند، موظفند ظرف مدت پانزده روز از تاریخ دریافت استعلام، نظر قطعی و نهایی خود را اعلام نمایند، عدم اعلام نظر در مهلت مقرر به منزله نظر مثبت تلقی می گردد.

ماده ۷- دارنده پروانه کسب می تواند جهت اداره فروشگاه الکترونیکی اقدام به معرفی مباشر یا نماینده واجد شرایط فردی مندرج در ماده ۴ این آیین نامه نماید. همچنین در صورتی که صاحب پروانه کسب به هر دلیل نتواند واحد صنفی خود را اداره نماید، معرفی مباشر واجد شرایط الزامی است.

تبصره ۱- صاحب پروانه کسب و مباشر وی متضامناً کلیه مسئولیت هایی که قانوناً بر عهده صاحب پروانه کسب می باشد را بر عهده خواهند داشت.

تبصره ۲- صاحب پروانه کسب می تواند در هر زمان نسبت به عزل یا تغییر مباشر اقدام نماید. لیکن ضروری است این تغییر را در اسرع وقت به اتحادیه اعلام نماید.

ماده ۸- در صورت اسقاط شرایط دارنده پروانه کسب به تشخیص مراجع ذیصلاح قانونی، اتحادیه مکلف به تعطیل موقت فروشگاه الکترونیکی و یا ابطال پروانه کسب خواهد بود.

ماده ۹- فروشگاه‌های الکترونیکی موظفند نسبت به اعلام و درج مشخصات پروانه کسب صادره از اتحادیه و نماد اعتماد الکترونیکی دریافتی از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در وب سایت خود اقدام نمایند. همچنین مصرف کنندگان می بایست، نسبت به اینکه فرد صنفی دارای وب سایت تجاری طرف معامله ایشان دارای پروانه کسب می باشد، اطمینان حاصل نمایند. در صورت عدم رعایت مفاد این ماده توسط مصرف کننده، مسئولیت هر گونه خسارت وارده به مصرف کنندگان بر عهده خود ایشان خواهد بود.

ماده ۱۰- چنانچه دارندگان پروانه کسب به دلایلی از ادامه فعالیت منصرف گردند و یا فروشگاه الکترونیکی خود را به شخص دیگری واگذار نمایند، مکلفند پروانه کسب خود را جهت ابطال به اتحادیه تحویل نمایند و در غیر اینصورت اتحادیه مکلف است ضمن ارسال گزارش به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، نسبت به ابطال پروانه کسب مزبور اقدام نماید .

تبصره – صدور پروانه کسب جدید برای متقاضیان پروانه کسب موضوع این ماده منوط به اخذ تعهد محضری مبنی بر قبول مسئولیت انجام و ادامه تعهدات دارنده پروانه کسب قبلی در حوزه فعالیت فروشگاه الکترونیکی می باشد .

ماده ۱۱- این آیین نامه در ۱۱ ماده و ۱۳ تبصره تهیه و توسط وزیر بازرگانی به تصویب رسید و از زمان تصویب این آیین نامه «آیین نامه ساماندهی فعالیت و نظارت بر فروشگاه های الکترونیکی» مصوب 1388/09/21 لغو می گردد.

منبع: قضاوت آنلاین

امتیاز شما به مطلب

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=9079


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن