نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریات مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه

دادگاه صالح مطالبه مهریه مال غیرمنقول

دعاوی مهریه مال غیرمنقول اعم دعوای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال، دعوای تحویل مهریه و دعوای خلع ید از آن در صلاحیت دادگاه خانواده است

استعلام

زوج یا پدر زوج تمام یا بخشی از ملک مسکونی یا تجاری متعلق به خود را به موجب صورت قباله عادی به عنوان مهریه به زوجه واگذار می کند.

حال چنانچه زوجه دعاوی را با موضوع الزام به تنظیم سند رسمی، تحویل و خلع ید از ملک موضوع صداق به طرفیت زوج یا پدر وی یا هر دو مطرح نماید، آیا رسیدگی به این دعاوی که در قالب مطالبه بخشی از مهریه مطرح می شود، در صلاحیت دادگاه خانواده است یا دادگاه عمومی حقوقی؟

نظریه مشورتی شماره 7/98/1120 مورخ 1398/8/26 اداره کل حقوقی قوه قضائیه

در فرض سئوال که خواهان مبنای استحقاق خود نسبت به مال غیرمنقول را مهریه اعلام کرده است، با توجه به اطلاق بند 6 ماده 4 قانون حمایت خانواده 1391 و لحاظ حکم مقر در ذیل ماده 12 قانون یادشده مبنی بر صلاحیت دادگاه خانواده محل وقوع مال غیر منقول در دعاوی «مطالبه مال غیرمنقول» و نیز با عنایت به این که الزام به تحویل مهریه غیرمنقول ذیل عنوان کلی مطالبه مهریه قرار می گیرد، لذا رسیدگی به دعاوی فرض سئوال در صلاحیت دادگاه خانواده است.

1.9/5 = (8 امتیاز)

لینک کوتاه مطلب: https://www.ghazavatonline.com/?p=71184


منبع: قضاوت آنلاین؛ پایگاه آموزش حقوق در قالب متن، صوت ، ویدیو، نرم افزار و خدمات مشاوره و وکالت


آموزش دریافت کد بورسی رایگان از کارگزاری آگاه در سراسر ایران

در باره مدیر

لوگوی قضاوت آنلاین
تلاش اعضای هیأت تحریریه قضاوت آنلاین بر آن است تا وب سایتی برای آموزش حقوق کاربردی، پاسخگویی به پرسش‌های حقوقی در «انجمن‌های مشاوره حقوقی» و مطالب خواندنی دیگر فراهم‌ گردد.
مطالب بیشتر از من | وب سایت
مشاوره حقوقی رایگان در انجمن

2 دیدگاهها

  1. Avatar photo

    سلام
    من یک سال بعد از ازدواج، با بیماری نازایی خانم مواجه شدم که تصمیم به طلاق گرفتم.
    خانم پیشنهاد کرد که به درمان بپردازیم و هزینه های سنگین ناباروری از مهریه ایشان کسر شود.
    از آن زمان حدود 8 سال درمان کردم با هزینه ی بالغ بر 150 میلیون تومان، قصد ادامه درمان داشتم که خانم ناامید شد و دادخواست مطالبه مهریه را داد.
    اکنون چند سوال دارم:
    1- چون قصد انجام رایگان این درمان را نداشته ام، آیا می توانم دادخواست تقابل مبنی بر مطالبه وجوه پرداختی را بدهم و یا (مطابق قرار شفاهی) و با مهریه تهاتر کنم؟
    2- خانم هنگام خروج مقداری طلا و پول با خود برده، آیا می توانم آنها را در همان دادخواست مطالبه کنم؟
    3- نحوه تامین خواسته جهیزیه چگونه است، آیا می توانند منزل مشترک را به بهانه تامین خواسته تا زمان تحویل جهیزیه پلمپ کنند، در این صورت من چه دفاعی می توانم بکنم؟