برچسب ها: تحصیل مال از طریق نامشروع, ترهین ملک در بانک, جرم کلاهبرداری, فروش عین مرهونه, فروش ملک در رهن, معامله نسبت به عین مرهونه
- این موضوع 5 پاسخ، 3 کاربر را دارد و آخرین بار در 08:35در2020/07/10 بدست علیرضا مرادی بهروزرسانی شده است.
-
نویسندهنوشتهها
-
-
2020/05/13 در 11:52 #67203
با سلام و عرض ارادت خدمت استاد معزز جناب آقای وکیل مرادی
ممنون میشم در خصوص سوال زیر نظر حضرت عالی رو مانند سایر پاسخ های دقیقی که تاکنون ارائه فرموده اید، بدونم.
شخصی کل ملک مادر خود را در رهن بانک قرار می دهد. سپس مبادرت به فروش واحدها به اشخاص می کند.
اشخاص پس از اطلاع از موضوع رهن، طرح دعوی نموده و راهن محکوم به کلاهبرداری می گردد.
شخص کلاهبردار بدنبال محکومیت کیفری، مبادرت به طرح دعوی خلع ید و ابطال معامله عادی تنظیمی بین خود و مالکین واحدها از دادگاه حقوقی می نماید و با این استدلال که چون در دعوی کیفری محکوم به رد مال شده است، لذا قرارداد وی با اشخاص بدلیل رد مال در دادنامه کیفری و معامله نسبت به مال مرهونه باطل است لذا تقاضای ابطال قرار داد عادی و خلع ید را دارد.
به نظر حضرت عالی رای صادره و اقدامات انجام شده، صحیح می باشد؟
-
2020/05/17 در 00:25 #67307
با درود
بحث ماهیت حقوقی عمل معامله نسبت به عین مرهونه از سوی مالک بعد فروش آن به با سند عادی از مباحثی است که همواره مورد اختلاف بوده و رویه قضایی واحدی در این خصوص وجود ندارد.
برخی آن را فاقد وصف مجرمانه می دانند، بعضی ماهیت آن را تحصیل مال از طریق نامشروع، عده ای کلاهبرداری، گروهی انتقال مال غیر و …
هر یک از آنان استدلال هایی برای دیدگاه خود دارند که در نظر است مقاله ای با عنوان «رویه قضایی در ضمانت اجرای حقوقی و کیفری معامله عین مرهونه» تهیه و در آن علاوه بر شرح نظریات موجود، به نقد و تحلیل آن ها پرداخته و در نهایت نظر منتخب معرفی شود.
هر چند در متن سئوال به استدلال دادگاه در چرایی جرم انگاری عمل مالک در فروش مال خود به خریداران اشاره ای نشده است و مشخص نیست تا زمانی که معامله فی مابین باطل نشده است، چگونه نسبت به رد مال تصمیم گیری نموده است، اما انتقادات شدیدی نسبت نسبت به حکم در کلاهبرداری قلمداد نمودن عمل مالک به شرح زیر وارد است:
اولاً- با توجه به مواد 771، 779، 781، 790 و 794 قانون مدنی، ترهین مال نزد مرتهن موجب سلب مالکیت از مالک نشده بلکه موجد حق عینی مرتهن نسبت به عین مرهونه در فروش و وصول طلب از محل آن است.
ثانیاً- با توجه به حکم ماده 793 قانون مدنی، فروش عین مرهونه از مصادیق تصرفاتی است که می تواند منافی حقوق مرتهن باشد و به این جهت از مصادیق معامله فضولی محسوب و نیاز به رضای مرتهن دارد که رأی وحدت رویه شماره 620 مورخ 1376/8/20 هیأت عمومی دیوان عالی کشور هم مؤید آن است.
ثالثاً- کلاهبرداری از جمله جرامی است که عنصر مادی آن باید فعل مادی مثبت بوده و علاوه بر آن، از نوع مانورهای متقلانه باشد، با این وصف، چگونه صرف کتمان وضعیت مال از خریدار که نوعی سکوت محسوب می شود و جنبه فعلی ندارد، رکن مادی جرم کلاهبرداری را به صورت متقلبانه را تشکیل می دهد.
رابعاً- شاید بتوان فرض رأی وحدت رویه را مفروض به اطلاع رسانی مالک به خریداران نسبت به وضعیت رهن ملک دانست اما بی شک در مواردی که مالک با سوءنیت، رهن بودن ملک را از خریداران کتمان می کند، صرف این عمل که سکوت است، نمی تواند عنصر مادی جرم کلاهبرداری باشد.
بنابه مراتب، به اعتقاد بنده، عمل مالک جرم کلاهبرداری نیست.
قطع نظر از انتقاد وارده، با فرض این که در خصوص عمل مالک موضوع سئوال حکم به محکومیت قطعی وی به کلاهبرداری و نیز رد مال از نوع وجه نقد در حق شاکیان/محکوم لهما صادر شده، دعوای ابطال معامله که ناشی از وقوع جرم می باشد، قابلیت رسیدگی دارد.
نسبت به طرح همزمان دعوای ابطال معامله و خلع ید اختلاف نظر وجود دارد.
برخی قضات عقیده دارند که نمی توان این دو دعوی را همزمان طرح کرد بلکه لازم است بدواً نسبت به طرح دعوای ابطال اقدام و متعاقب صدور حکم قطعی مبادرت به طرح دعوای خلع ید نمود.
عده از مقامات قضایی نظرشان بر آن است که طرح همزمان این دو دعوی فاقد اشکال است.
بنابه مراتب، بسته به این که قاضی شعبه مرجوع الیه تابع کدام نظر باشد، پذیرش یا رد آن دعاوی موضوع سئوال متأثر از آن خواهدبود.
-
2020/05/17 در 09:51 #67316
با سلام
مثل همیشه بسیار حض و لذت بردم از پاسخی که ارائه فرمودید
بی صبرانه منتظر مقاله و ادامه پاسخ هستم.
اینکه بخشی از سوال دارای ابهام بود بنده هم تا همین اندازه از این پرونده اطلاع داشتم و از موضوعات چند وجهی و مهم حقوقی مطرح شده در فضای مجازی استفاده و در انجمن مطرح کردم.
سلامت و مستدام باشید استاد عزیز
-
2020/05/17 در 18:35 #67317
با درود
از حسن نظر و لطف شما بسیار سپاسگزارم.
انشاء الله که بتوانم با قید فوریت مقاله های موعد را تکمیل و منتشر نمایم.
-
2020/07/06 در 07:44 #71862
با عرض سلام و احترام خدمت استاد ارجمند جناب آقای وکیل مرادی
بنده همچنان منتظر نگارش مقاله در خصوص «رویه قضایی در ضمانت اجرای حقوقی و کیفری معامله عین مرهونه» هستم.
البته با توجه به حجم انبوه سوالات مطرح شده در انجمن تأخیر در این وعده ای که فرمودهاید، قابل درک می باشد.
صرفاً جهت یادآوری این مرقومه ارسال گردید.
انشاءالله در اولین فرصت و فراغت از مشغله روزمره مانند همیشه شاهد انتشار مقاله پرمحتوای حضرت عالی باشیم.
مستدام و سلامت باشید استاد عزیز
-
2020/07/10 در 08:35 #72199
با درود
ضمن تشکر از ابراز علاقمندی، پیگیری و یادآوری به هنگام وعده تهیه مقاله، که یقیناً موجب تقویت انگیزه و مآلاً تسریع در تکمیل آن خواهدبود، علت تأخیر اعلامی جنابعالی یکی از چندین علل موجود است.
تلاش خواهم نمود تا انشاء الله این فرصت فراهم شود سریع تر نسبت به تهیه و انتشار آن اقدام نمایم.
مانا باشید.
-
-
نویسندهنوشتهها
- برای پاسخگویی وارد انجمن شوید.