با سلام و تبریک متقابل سال جدید
تقسیم اموال مشاع بر حسب مورد ممکن است «به تراضی/ افراز، تعدیل، رد، استقراع/ قرعه و اجبار» صورت گیرد.
هرگاه تقسیم به تراضی طبق مقررات انجام، تقسیم نامه تنظیم و طرفین با رضایت ذیل آن را امضاء نمایند، با لحاظ این که اصولاً در تقسیم ملاحظاتی از نظر کمیت و کیفیت و موقعیت جغرافیایی ملک در نظر گرفته می شود و فرض بر آن است که طرفین با علم به وضعیت مال حاضر به قبول تقسیم و امضاء تقسیم نامه شدند، با توجه به اصل و لزوم صحت قراردادهای خصوصی و در اجرای ماده 10 و 219 قانون مدنی تقسیم نامه میان طرفین آن لازم و معتبر است. در نتیجه اصولاً اعتراص به آن با طرح ادعاهایی نظیر غیر عادلانه بودن تقسیم، غیر قابل استفاده بودن حصه اختصاص یافته و نامرغوب آن قابل پذیریش نخواهد بود.
با نظر داشت این که، اعلام نظر دقیق نسبت به سئوال شما نیازمند اطلاع از جزئیات نحوه وقوع تقسیم و محتوای تقسیم نامه تنظمی است، لکن به صورت کلی می توان گفت؛ با توجه به ماده 326 قانون امور حسبی ناظر به مواد 599 ، 600 و 601 قانون مدنی، در صورت وجود دلایل مثبت بر وجود عیب در تقسیم و یا تقسیم قسمت به غلط، می توانید «ابطال تقسیم نامه و درخواست تقسیم ترکه بر اساس مقررات قانون امور حسبی» و قانونی مدنی را از دادگاه به عمل آورید.
علیهذا، با توجه به این که در بخشی از سئوال شما بیان شد « …دادسرا به دعوی تقسیم مجدد زمین مشاع بصورت تعدیل …» رسیدگی کند، مشخص نیست چرا یک مرجع کیفری باید به دعوای حقوقی رسیدگی کند.