دعوای فسخ نکاح به علت بیماری وسواس شدید جبری

نمایش 1 پاسخ رشته ها
  • نویسنده
    نوشته‌ها
    • #50479
      آواتار حقوقی قضاوت آنلاینMobina
      • مشارکت‌کننده

        با سلام و وقت بخیر
        در خانواده ما عقد ازدواجی صورت گرفت که پس از عقد و رفت و آمد با دختر متوجه شدیم ایشان مبتلا به وسواس شدید جبری می باشد.
        در حالی که دختر قبل از عقد مواردی که مطرح کرده بودند، نشان از این نداشت که وسواس شدید دارند و حتی خود دختر بعد از عقد در حضور ۳ خانم مطرح کردند که “”یه سری موارد را به پسر نگفتند “””!!

        در هر حال از ایشان شکایت به عمل آمد و یکی از شاهدان در کلانتری شهادت داد.
        نامه پزشک قانونی هم روی پرونده رفت با این مضمون که

        «… مبتلا به اختلال وسواسی جبری شدید است که در زندگی مشترک اختلال ایجاد کرده است. وی قبل از ازدواج اخیر مبتلا به این اختلال بوده است. درمان مستمر توسط روانپزشک توصیه می شود.»

        ولی قاضی به نفع خانم رای داد و با وجود این که روی نظر دادگاه اعتراض گذاشتیم باز هم قاضی به نفع دختر رای داد و حتی قاضی شاهد را هم اصلا به دادگاه فرانخواند و…

        به علاوه این که، دادگاه طلاهایی هم که سر سفره عقد داده بودیم را به عنوان مهریه نپذیرفت و گفتند هدیه بوده است، در صورتی که ما به عنوان مهریه دادیم.
        و این که قاضی دستور داد که پسر، هدایایی را که خانواده دختر سر سفره عقد به پسر داده بودند، بازگرداند ولی چنین حقی را برای پسر قائل نشد … که حتی اگر پسر طلاها را به عنوان هدیه هم داده بود، دختر بازگرداند!

        در کل سوال بنده از شما این است که:

        ۱- با وجود نظر پزشک قانونی و وجود شاهد، طبق قانون این عقد مگر باطل نیست؟؟ پس چرا قاضی چنین حکمی داده و شکایت پسر را نپذیرفت …
        ۲- حکم طلای سر سفره عقد که به دختر داده می شود چیست ؟
        ۳- این خانم قبل از این عقد ۶ ماه با پسر دیگری صیغه بوده است و مطرح نکرده بودند، آیا این حق پسر نبوده که بداند ؟؟ آیا این از مواردی هست که موجب فسخ عقد یا شکایت از خانم باشد؟

      • #50481
        وکیل دادگستریعلیرضا مرادی
        • مدیر انجمن

          درود

          با توجه به توضیحات بیان شده در سئوال، پاسخ سه پرسش شما به ترتیب به شرح زیر می باشد:

          1 و 3- در موارد موضوعات مشابه سئوال شما، زوج با جمع شرایطی می تواند درخواست فسخ نکاح به علت فریب در ازدواج و نیز فسخ نکاح به علت عیب زن را مطرح کند که اصولاً در مورد نخست حضور شاهدان ولی در مورد دوم نظریه پزشکی قانونی تأثیرگذار خواهد بود.

          با توجه به گواهی پزشک قانونی که بیماری را تحت مراقبت مستمر روانپزشک قابل کنترل دانست، به نظر می رسد برداشت قضایی آن بود که بیماری «وسواس شدید جبری» موجب حق فسخ نکاح نیست، هرچند که به نظر ما درمان مستمر، قابل تأمل به نظر می رسد.

          مقصود از صیغه بودن مشخص نیست که نکاح موقت است یا صیغه های مرسوم در عرف جامعه ایرانی که پسر و دختر قبل از ازدواج رسمی برای آشنایی بیشتر با خصایص یکدیگر، انجام می دهند، در هر حال اگر شرط تجرد در عقد صورت گرفته یا عقد بر این اساس منعقد شده باشد، اثبات خلاف آن با لحاظ شرایطی می تواند از موارد فسخ نکاح به علت فریب در ازدواج باشد.

          2- احکام استرداد هدایای ازدواج و نحوه تعیین و پرداخت مهریه در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده بیان شده است.

          اگر اعطای هدایا به عنوان مهریه بوده باشد، باید در سند ازدواج قید شود، در غیر این صورت اگر دلایلی بر چنین توافقی وجود دارد با استناد صحیح به دلایل اثباتی آن‌ امکان رسیدگی قضایی خواهد بود.

          تذکر این نکته ضروری است که چون در سئوال به خواسته دعوا و دلایل هریک از طرفین پرونده و دلایل و مستندات تصمیمات قضایی اشاره ای نشد، نمی توان نسبت به صحت و سقم این تصمیمات در رد دعوای اصلی و دستور استرداد هدایا به زوجه و خانواده ایشان نظری ارائه نمود و نیازمند مشاوره حقوقی حضوری است.

      نمایش 1 پاسخ رشته ها
      • برای پاسخگویی وارد انجمن شوید.