سالمند آزاری، علل، انواع و حمایت قانونی
تعریف
انجام یا عدم انجام یک رفتار که باعث اذیت و یا آسیب دیدن و صدمه به یک فرد می شود و عمدتاً از جانب فردی اعمال می شود که از طرف شخص مورد اطیمنان است.
سالمند آزاری پس از کودک آزاری و همسر آزاری، رتبه سوم خشونت های خانگی را به خود اختصاص داد.
علل
اول- شرایط اقتصادی سالمند
شرایط اقتصادی سالمند می تواند از دو جهت موجب سالمند آزاری شود که عبارتند از:
الف- از نطر رفاه اقتصادی
در این حالت فرزندان صاحب والدین با رفاه اقتصادی به دلیل تصاحب ثروت، از سالخوردگی والدین خود سوءاستفاده می کند و حساب های بانکی آنان را تحت کنتزل خود در می آورند.
ب- از نظر فقر اقتصادی
در این حالت شخص سالخورده با تضعیف شرایط اقتصادی خود، تحت فشار و آزار فرزندان و بستگان خود قرار می گیرد و به این جهت گاهی شاهد رها کردن آنان در خانه سالمندان و یا خیابان ها هستیم.
دوم- کینه و انتقام جویی
فرزندانی که در دوران کودکی و نوجوانی از والدین خود آزار دیدند، نوعی کینه و حس انتقام دارند که آن را بنحوی در بزرگ سالی در نوع رفتاری با والدین خود نشان می دهند.
انواع
ناهنجاری سالمند آزاری می تواند از نوع عاطفی، جسمانی و یا مالی باشد.
حمایت قانونی
متأسفانه نقض و عدم موجود قوانین حمایتی از سالمندان و فقدان سیاسیت گذاری های مشخصی که قادر به حمایت از سالخودران در برابر خشونت های خانگی باشد، نبود تدابیر پیشگیرانه و حمایتگرانه از قربانیان سالمند در ایران، باعث دامن زدن به مشکلات این قشر آسیب پذیر جامعه شده که به معضل خاموش شهرت یافت.
سالمند آزاری باید از جوانب مختلف مانند فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی مورد بحث و ارزیابی قرار گیرد و قوانین حمایتی لازم در این امر تدوین شود.